Susret je upriličen u prostorima Hrvatske katoličke župe bl. Alojzija Stepinca koju vodi fra Zlatko Špehar

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitaroviću sastala se 17. srpnja s predstavnicima hrvatske zajednice u Salzburgu. Susret je upriličen u prostorima Hrvatske katoličke župe bl. Alojzija Stepinca koju vodi fra Zlatko Špehar.

U ime salzburških Hrvata, hrvatsku predsjednicu prigodnim riječima pozdravio je fra Zlatko Špehar.

-Radost svakog Hrvata, a nas je u saveznoj pokrajini Salzburg oko 15 tisuća, je velika kada mu u goste dođe predsjednica države. Drago nam je da nas niste zaobišli, jer to je potvrda onoga što ste rekli u svom inauguracijskom govoru da želite biti predsjednica svih Hrvata i o svima voditi brigu“, rekao je fra Zlatko.

Napomenuo je kako na nedjeljne svete mise u Salzburgu i osam podružnica dolazi oko 1.700 hrvatskih vjernika, čiji je prosjek starosti između 35 i 37 godina. Dodao je kako je vjeronauk organiziran za sve uzraste na hrvatskom jeziku, a u župnim prostorijama je smještena i Hrvatska dopunska škola koju pohađa oko stotinjak hrvatske djece svih razreda. Župnik Špehar je istakao i borbu za uvođenje materinskog hrvatskog jezika u austrijske škole, pohvalivši posebno zalaganje hrvatske veleposlanice dr. Vesne Cvjetković u rješavanju tog za Hrvate izuzetno važnog pitanja.

Hrvatska katolička župa bl. Alojzija Stepinca u Salzburgu ove godine slavi 69. godišnjicu postojanja.

Uz fra Zlatka Špehara koji je predsjednicu zamolio za stvaranje ozračja povoljnog za povratnike, u kojem se na njih u Hrvatskoj i BiH neće gledati kao na strance već cijeniti njihov doprinos i ulaganja u razvoj njihove domovine, nazočnima se obratio i predsjednik Hrvatskog centra u Salzburgu Jure Mustač.

Na kraju susreta Hrvati su darivali predsjednicu, a fra Zlatko poklonio joj je svoju novu knjigu „Putovima Hrvata u Argentini, Paragvaju i Urugvaju“, izdanu u Vukovaru ove godine.

Fotogalerija