Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u hrvatskoj župi sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela na Manhattanu sastala se s newyorškim Hrvatima

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se u subotu, 26. rujna navečer u hrvatskoj župi sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela na Manhattanu http://croatianchurchnewyork.org s newyorškim Hrvatima kojima je poručila da vjeruje kako je moguće prevladati ideološke podjele u hrvatskom društvu i izgraditi modernu državu temeljenu na poštovanju i međusobnom uvažavanju.
Predsjednica Grabar-Kitarović, koja boravi u New Yorku na redovitom godišnjem zasjedanju Opće skupštine UN-a, rekla je hrvatskim novinarima da se unatoč napornom programu u New Yorku uvijek rado sastane s hrvatskim iseljenicima.
“Kao što sam rekla iseljenicima, kad god dođem bit ću uvijek među njima”, kazala je Grabar-Kitarović.
“Ovaj posjet UN-u u New Yorku vrlo je intenzivan, naporan od ranog jutra do kasne večeri ovih osam do devet dana, ali drago mi je da sam našla pola sata vremena da se nađem s ljudima i da im se obratim”, rekla je Grabar-Kitarović.
Predsjednica je okupljenim iseljenicima poručila kako vjeruje da je moguće “nadići prijepore po ideološkim crtama i u duhu zajedništva graditi hrvatsku domovinu temeljenu na načelima poštovanja, uvažavanja, predvidljivosti i učinkovitosti sustava državne uprave koji radi za sve svoje građane”, kako za one koji žive u zemlji, tako i za one izvan nje.
Također je pozvala na zajedništvo iseljene i domovinske Hrvatske u izgradnji “zemlje blagostanja”.
“Zalažem se za Hrvatsku koja će biti snažna prije svega iznutra, koja će brinuti o svakom svojem čovjeku. Vjerujem u Hrvatsku blagostanja jer za to imamo sve preduvjete”, kazala je Grabar-Kitarović.
“Zato pozivam upravo vas, naše iseljenike, da pomognete koliko možete, prije svega misleći na vaše domoljublje, iskustvo koje ste stekli životom u državama kao što je SAD … idemo uzeti svoju državu u svoje ruke, raditi na tome da naši mladi ne odlaze, da Hrvatska u bliskoj budućnosti bude država u koju se vraća”, poručila je predsjednica.
Grabar-Kitarović boravi u višednevnom posjetu New Yorku u povodu jubilarnog 70. zasjedanja Opće skupštine UN-a, jednog od najvećih skupova svjetskih državnika u povijesti.
UN je na summitu o održivom razvoju u petak prihvatio sedamnaest ciljeva globalnog razvoja usmjerenih na smanjivanje ekstremnog siromaštva, borbu protiv nejednakosti i nepravde, uspostavljanje obrazovanja za sve te postizanje gospodarskog rasta.
Grabar-Kitarović je kao prva govornica na summitu ocijenila da je svijetu danas više nego ikad potrebno istinsko liderstvo, te da su UN-ovi ciljevi održivog razvoja prihvaćeni na summitu “nacrt i oruđe za našu bolju budućnost”.
Hrvatska predsjednica je tijekom boravka u New Yorku održala niz bilateralnih susreta sa svjetskim državnicima, među kojima s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.
U nastavku posjeta sudjelovat će u nizu okruglih stolova i panela te održati govor na plenarnoj sjednici Opće skupštine, a u utorak će se na njezin poziv održati prvi sastanak inicijative “Jadran-Baltik-Crno more”.
Također će održati predavanje na newyorškom sveučilištu Columbia.
(HINA)

Više