Konzulat će pružati konzularne usluge za gotovo stotinu tisuća osoba koje žive na području dvanaest općina središnje Bosne, a otvaranju su nazočili član Predsjedništva BiH dr. sc. Dragan Čović i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u Vitezu je 15. svibnja otvorila hrvatski Konzulat koji je tamo smješten kako bi pružao konzularne usluge za gotovo stotinu tisuća osoba koje žive na području dvanaest općina središnje Bosne.
“Nadam se da će ovo biti hrvatsko sidro u središnjoj Bosni”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović tijekom svečanog otvaranja podsjećajući kako je ovo događaj kojega se dugo očekivalo i zagovaralo jer je riječ o konkretnoj pomoći brojnim Hrvatima, ali i svim drugima koji žive u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.
Podsjetila je kako su problemi ljudi u središnjoj Bosni slični onima u krajevima poput tih u Hrvatskoj, a riječ je o depopulaciji, odlasku mladih i poteškoćama u povratku prognanih.
“Nadam se da ćemo u suradnji s vlastima Bosne i Hercegovine to popraviti”, kazala je hrvatska Predsjednica poručivši kako je budućnost Hrvata iz Bosne i Hercegovine u ostanku i opstanku u toj zemlji.
Dodala je kako je za to potrebna pozitivna društvena klima te je najavila kako će Hrvatska sa svoje stane nastaviti podupirati hrvatski narod, ali i Bosnu i Hercegovinu kao državu na putu prema Europskoj uniji.
„Čvrsto vjerujemo da je naša zajednička budućnost upravo u Europskoj uniji”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović poručivši Hrvatima u središnjoj Bosni kako će Hrvatska i dalje biti uz njih i to ne samo kroz djelovanje novog konzulata, nego i kroz sve drugo što rade hrvatski dužnosnici.
Svečanom otvorenju hrvatskog Konzulata nazočio je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. sc. Dragan Čović te veliki broj dužnosnika s državne te lokalnih razina vlasti.
Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara kazao je kako je riječ o realiziranju davno danog obećanja koje je sada realizirano “zahvaljujući državnicima u Hrvatskoj koji razumiju stanje u Bosni i Hercegovini i u središnjoj Bosni. Kazao je kako Konzulat nije tek administrativna pomoć nego bitna potpora ljudima u središnjoj Bosni koji tamo žive i žele opstati unatoč svim kušnjama u prošlosti, jer je to sredina čiji gospodarski razvitak nudi perspektivu.
“Narodu u Bosni i Hercegovini ovdje ne treba štap za pecanje niti poduke kako se peca, nego potpora na europskom putu”, kazao je predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Čavara pozvavši i hrvatsku predsjednicu da u takvim nastojanjima ustraje.
Predsjednica boravi u dvodnevnom radnom posjetu Bosni i Hercegovini. Prije dolaska u Vitez boravila je u Mostaru, a nakon toga je otputovala u Orašje u posjet Posavskoj županiji. “
(predsjednica.hr)”””””””””””