Predsjednica je Lenki Franulic Zlatar posthumno dodijelila odlikovanje Reda hrvatskog pletera, a Povelju RH Hrvatskom sokolu i Hrvatskom pripomoćnom društvu

Posljednjeg dana službenog boravka u Republici Čileu predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je Antofagastu, pokrajinu na krajnjem sjeveru Čilea, gdje se susrela s upraviteljem pokrajine Marcom Antoniom Diazom Muñozom, predstavnicima hrvatske zajednice te gospodarstvenicima hrvatskog podrijetla.

Prilikom susreta s upraviteljem pokrajine Antofagasta Marcom Antoniom Díazom Muñozom, predsjednica Grabar-Kitarović razgovarala je o znanstvenoj i obrazovnoj te sveučilišnoj suradnji Republike Hrvatske i pokrajine Antofagasta.

Predsjednica Grabar-Kitarović susrela se i s predstavnicima hrvatske zajednice.

„Osobita mi je čast i zadovoljstvo dodijeliti odlikovanja i priznanja pojedincima, kulturnim i sportskim udrugama i klubovima koji su kontinuirano uz mnogo požrtvovnosti, od zaborava čuvali tragove koje su ostavili vaši preci u Čileu i koji dan danas u trećoj, pa čak i četvrtoj generaciji njeguju veze s matičnom domovinom. Posebno mi je drago što ćemo se podsjetiti i Hrvatica koje su prije mnogo godina dosegnule ugledno mjesto u čileanskom društvu i bile predvodnice društvenog razvoja“, kazala je predsjednica.

Zahvalivši svima na svemu što su učinili i što će i nadalje činiti na čast i ponos svoje Hrvatske i na dobrobit Čilea, predsjednica Grabar-Kitarović posthumno je Lenki Franulic Zlatar dodijelila odlikovanje Reda hrvatskog pletera, za osobiti doprinos u promicanju hrvatske baštine i kulture kroz dugogodišnji iznimno uspješan književni i novinarski rad. Povelja Republike Hrvatske za izniman i dugogodišnji doprinos u promicanju hrvatske baštine, jezika, kulture, obrazovanja, znanosti i sporta, jačanju gospodarske suradnje, te očuvanja hrvatskog identiteta u Republici Čile dodijeljena je udrugama SOCIEDAD CROATA DE SOCORROS MUTUOS i CLUB DE DEPORTES „HRVATSKI SOKOL“.

U nastavku boravka u gradu Antofagasta predsjednica će zasaditi maslinu u Hrvatskom parku / Parque Croacia, posjetiti dobrovoljno vatrogasno društvo Dalmacija te posjetom Društvu „Hrvatski sokol“ i Hrvatskom klubu Antofagasta završiti posjet Čileu.
(predsjednica.hr) <br /><br />”