Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak, 24. kolovoza uručila je vjerodajnice dvanaestero novih hrvatskih veleposlanika poručivši im da na novim dužnostima sve svoje snage i domoljublje stave na raspolaganje Hrvatskoj

“Naša očekivanja od sviju vas su velika. Očekujem vašu proaktivnost, da svu svoju energiju, znanje i domoljublje stavite na raspolaganje Republici Hrvatskoj i službi vanjskih poslova”, poručila je predsjednica diplomatima na Pantovčaku.

Dodjelom vjerodajnica Mladen Andrlić postaje hrvatski veleposlanik u Mađarskoj, Gordan Bakota u Srbiji, Gordan Grlić Radman u Njemačkoj, Aleksandar Heina u Slovačkoj, Petar Ljubičić u Indiji, te Mario Nobilo u NATO-u.

Jasna Mileta odlazi u Maroko, Igor Pokaz u Ujedinjeno Kraljevstvo, Aleksandar Sunko u Grčku, Pjer Šimunović u Sjedinjene Države, Filip Vučak u Francusku, a Jasen Mesić u Italiju.

“Hrvatska će svoju vanjsku politiku i dalje voditi kroz suradnju s našim saveznicima unutar Europske unije i NATO-a, kao i sa susjedima”, istaknula je predsjednica tom prigodom.

“No moramo biti otvoreni i prema novim ulaganjima i aktivno pronalaziti nova tržišta. Ne smijemo si dopustiti zanemarivanje nekih odredišta, posebice Afrike, azijsko-pacifičkog prostora i Latinske Amerike”, dodala je.

Naglasila je kako u današnje vrijeme niti jedna država ne može samostalno riješiti goruće globalne izazove poput klimatskih promjena, migracija i prijetnji terorizma, čak i ako je svjetska sila, zbog čega je veoma važna međunarodna suradnja.

Najavila je kako će se o aktualnim svjetskim izazovima podrobnije govoriti u petak, drugog dana prve Konferencije veleposlanika, generalnih konzula i otpravnika poslova Republike Hrvatske koja se održava u zagrebačkom hotelu Sheraton i na kojoj će osim predsjednice govoriti i premijer Andrej Plenković, ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, te ministar obrane Damir Krstičević.
(Hina)

UŽIVO – Konferencija hrvatskih veleposlanika, generalnih konzula i otpravnika poslova