Hrvatska predsjednica postavila je devet novih veleposlanika te po jednog generalnog konzula i konzula, koji na dužnosti odlaze početkom rujna

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, nakon podužih pregovora na relaciji Pantovčak-Banski dvori, ovih je dana postavila devet novih veleposlanika te po jednog generalnog konzula i konzula, koji na dužnosti odlaze početkom rujna.
Nova diplomatska imenovanja objavljena su u Narodnim novinama, što znači da su države u koje odlaze novi diplomati uputile agreman, odnosno pristanak.
Kako piše Večernji list, na mjesto veleposlanika u Washington, umjesto dosadašnjeg Joška Pare odlazi Pjer Šimunović, dosadašnji predstojnik Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost koji ima diplomatskog iskustva budući da je bio veleposlanik u Izraelu te državni tajnik u ministarstvu obrane.
Pjer Šimunović odlazi na jedno od najvažnijih veleposlaničkih mjesta, ono u Washingtonu
Profesionalni diplomat Igor Pokaz naslijedit će Ivana Grdešića na mjestu hrvatskog veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu. Pokaz je, također, iskusni diplomat koji je jedno vrijeme bio naš veleposlanik u Rusiji, a radio je i pri Stalnoj misiji RH pri NATO-u te u MORH-u.
Bivši ministar kulture Jasen Mesić odlazi za veleposlanika u Rim, dok će Gordan Grlić Radman dosadašnje mjesto veleposlanika u Budimpešti zamijeniti onim u Berlinu. U Budimpeštu, pak, odlazi dosadašnji ravnatelj Diplomatske akademije Mladen Andrlić.
Karijerni diplomat i aktualni veleposlanik u Belgiji Mario Nobilo odlukom predsjednice ostaje u Bruxellesu, pa će tako odsad biti šef Stalnog predstavništva RH pri NATO-u.
Tomislav Bošnjak, koji je dosad bio veleposlanik u Kataru te diplomat u Afganistanu i Libiji, odlazi za veleposlanika u Egipat, dok u Atenu odlazi Aleksandar Sunko, inače profesor klasičnih jezika koji je predavao i premijeru Andreju Plenkoviću tijekom njegovog srednjoškolskog obrazovanja.
Nekadašnja pomoćnica ministra vanjskih poslova i bivša hrvatska veleposlanica u Irskoj, Jasna Mileta, odlukom predsjednice odlazi u Maroko, dok je za generalnog konzula u Duesseldorfu imenovan Ivan Bulić, predavač povijesti na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.
Za konzula u Perth odlazi Zoran Šangut, dragovoljac s Trpinjske ceste i zatočenik srbijanskih logora koji je dosad bio ravnatelj vukovarskog Memorijalnog centra Domovinskog rata.
(www.tportal.hr)