U Chicagu će se predsjednica susresti s predstavnicima hrvatske zajednice te sudjelovati na donatorskom ručku za Udrugu osoba s invaliditetom “Bubamara” iz Vinkovaca

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović 2016. godinu započet će radnim posjetom Sjedinjenim Američkim Državama, potom slijedi sredinom mjeseca izmiještanje njezina Ureda u Vukovar, a krajem mjeseca službeni posjet Poljskoj, izvijestio je u ponedjeljak Ured predsjednice.
Hrvatska predsjednica će u sklopu radnoga posjeta SAD-u, u Minneapolisu u Minnesoti posjetiti Nacionalnu gardu (NG) te američke savezne države u prigodi obilježavanja dvadeset godina uspješne zajedničke suradnje Hrvatske i Minnesote kroz “State Partnership Program”. Tom prigodom, predsjednica će se sastati s guvernerom Minnesote Markom Daytonom.
U sklopu “State Partnership Programa” – sigurnosnog programa Ministarstva obrane SAD-a koji provodi Nacionalna garda – održane su brojne zajedničke vježbe Oružanih snaga RH i NG Minnesote. Od 2009. do 2012. zajedno su u Afganistan upućivali timove za obuku, a poseban oblik suradnje bili su humanitarni projekti u Hrvatskoj.
Slijedi boravak Grabar-Kitarović u Chicagu gdje će se susresti s predstavnicima hrvatske zajednice te sudjelovati na donatorskom ručku za Udrugu osoba s invaliditetom “Bubamara” iz Vinkovaca.
Ta vinkovačka udruga ima oko 1300 članova i kroz razne programe osigurava bolji život invalida te im omogućava da se zaposle. Novac prikupljen na donatorskoj večeri, predsjednica će udruzi uručiti po povratku u Hrvatsku, odnosno sredinom siječnja, kada izmjesti svoj ured na istok Hrvatske, u Vukovar.
U Vukovaru će upriličiti i prijem za predstavnike diplomatskog zbora akreditirane u Hrvatskoj, navodi Ured, u prigodi obilježavanja uspješne mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja i 24. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.
Krajem siječnja hrvatska predsjednica odlazi u službeni posjet Poljskoj s ciljem jačanja ukupnih odnosa i suradnje u okviru EU i NATO-a.
(HINA)