Nakon dva kruga glasovanja, u predfinalni krug ušlo je 36 kandidata. U finalni krug će ući po troje nominiranih s najviše osvojenih glasova čitatelja

Mnogi čitatelji inozemnog izdanja Večernjeg lista sa zanimanjem prate ovogodišnji Večernjakov iseljenički izbor u kojem je, nakon dva kruga glasovanja, u predfinalni krug ušlo 36 kandidata. Nakon ovotjednog glasovanja, u finalni krug će ući po troje nominiranih s najviše osvojenih glasova čitatelja. Ukoliko razlika glasova bude minimalna, kao što je obično slučaj u kategoriji amaterskih sportskih momčadi, u finalni izbor najviše može proći pet nominiranih. Nakon što su prebrojani glasovi čitatelja od prošlog tjedna, u kategoriji najpopularniji sportaš/sportašica najviše glasova zasad ima Marino Marić, rukometaš Melsungena ispred nogometaša Ante Rebića iz Eintrachta Frankfurt i Marka Pjace iz Schalke 04 iz Gelsenkirchena. Izgleda za ulazak u finale zadržali su još Roberto Soldić, MMA borac iz Düsseldorfa i Ena Ćorić, taekwondo sportašica iz Münchena.

Zbog izjednačenog broja glasova u kategoriji najpopularnija amaterska sportska momčad čak sedam momčadi zadržalo je izglede za prva tri mjesta, ili najviše njih pet, koji konkuriraju za prestižnu Večernajkovu domovinsku nagradu „Domovnicu“. To su nogometne momčadi Croatia Zürich, Croatia Karlsruhe, Croatia Frankfurt, Croatia Berlin, Hajduk Nürnberg, Croatia Reutlingen i košarkaši Croatia Hawks iz Stuttgart.

U kategoriji Glazbe, kandidati za glazbenu nagradu su Nikolina Pinko-Behrends, sopranistica iz Berna, Daniela Škegro, pjevačica iz Münchena, Tonja Čuić, pijanistica iz Karlsruhea, Lara Gluhak, pjevačica iz Münchena i Damjan Vranjković, glazbenik iz Singena U kategoriji Glume je sve jasno. Na osnovi dosadašnjeg broja glasova po tjednima, pozivnice za finalni izbor su osigurali: Valentina Pahde, glumica iz Münchena, Ante Luburić, glumac iz Solingena i Zlatko Burić, glumac sa stalnim boravko u Danskoj.

U kategoriji Spektakla, u showbizzu, podjednak broj glasova zasad ima četvero kandidata: Ana Cvijetić, make-up arstistica i blogerica iz švicarskog Saint Gallena, Ivan Boljat, maneken iz Berlina, Iva Batistić, street photografyin iz Frankfurta i Robert Pavlović, maneken iz Kölna. U kategoriji Najznačajniji događaj godine najviše glasova zasad imaju Hrvatske svjetske igre održane u Zagrebu, Predstava „Ero s onoga svita“ iz Wuppertala, Bečki bal gradišćanskih Hrvata iz Beča i Smotra crkvenih zborova i zajednica u Njemačkoj.

U kategoriji Najuspješnije hrvatske udruge, trenutačan redoslijed je: Hrvatski centar Beč, Udruga hrvatskih studenata München, Kulturno-umjetničko društvo „Kraljica Katarina“ iz Gelsenkirchena, Hrvatska kulturna zajednica iz Calwa i Austrijsko-hrvatsko društvo iz Beča.

Jednako kao i kod glumaca, i u kategoriji Medijska osoba – pothvat godine, zahvaljujući tjednim glasovima čitatelja, finalni izbor su već osigurala trojica nominiranih: Vinko Sabljo, organizator Hrvatskih svjetskih igara iz Buchsa, Robert Kovač, pomoćni trener Eintrachta Frankfurt zbog svog herojskog čina zaštite starijeg čovjeka od provalnika te prim. dr.sc.med Ivo Martinović, kardiolog iz Marburga zbog velikog postignća u medicini.

Ovogodišnji, 12. po redu, Večernjakov izbor s gala večerom za 470 uzvanika, održava se 24. ožujka u Kongresnom centru Kurhaus u Bad Homburgu, točnije u dvorani u Kurtheateru.

Na finalni izbor dolazi se samo s pozivnicama koje se upućuju predstavnicima najvećih i najaktivnijih hrvatskih udruga, klubova i zajednica. Ove godine uglavnom iz Njemačke, Austrije, Švicarske, Francuske, Belgije, Nizozemske i Danske. Na finalnu večer dolaze i brojni hrvatski političari, saborski zastupnici, ministri, državni tajnici, gradonačelnici.
(moja-domovina.net)””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””