Predavanje će održati dr. sc. Walter F. Lalich, profesor s Hrvatskih studija Sveučilišta Macquarie iz Sydneyja u velikoj dvorani Centra u Zagrebu

Centar za kulturu i informacije Maksimir i Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva imaju čast pozvati Vas na predavanje koje će održati dr. sc. WALTER F. LALICH profesor s Hrvatskih studija Sveučilišta Macquarie iz Sydneyja pod naslovom OD LOGORA DO EGZODUSA: Tri desetljeća hrvatskog iseljeničkog života u Australiji u petak, 4. studenoga u 12 sati, u velikoj dvorani Centara Lavoslava Schwarza 18, Zagreb.

U razdoblju od pojave prvog tamburaškog orkestra 1910. godine na Zapadno australskom Goldfieldsu do masovnog odlaska 1948 godine, svjetska i lokalna zbivanja prve polovine prošlog stoljeća uokvirile su iseljeničko iskustvo dvaju generacija hrvatskih doseljenika u Australiji. Morali su se suočiti s posljedicama dvaju svjetskih ratova i velike gospodarstvene krize. Za vrijeme prvog svjetskog rata skoro trećina ih je odvedena u koncentracijski logor od kojih je većina poslije rata protjerana u nepostojeću Austro-Ugarsku carevinu. Tijekom međuratnog razdoblja morali su se suočavati sa zbiljom stranaca unutar rasističkih okvira britanske Bijele Australije koje je dovelo do tragičnog pogroma Južnih Europljana u Kalgoorlie 1934 godine kada je ubijen i jedan Hrvat pored uništene imovine mnogih. Događaj je to koji je privukao pažnju javnosti daleko od australskih obala i ostavio duboki utisak na mnoge doseljenike i širu zajednicu. Za vrijeme sljedećeg svjetskog rata kada je čak i sudbina Bijele Australije bila dovedena u pitanje, njih oko dvadeset posto s potomcima je obuklo uniforme.

Poslije rata, i mnogi hrvatski učesnici australskog obrambenog rata otputovali su u ratom poharanu domovinu u kojoj su se dogodile radikalne društvene promjene u najboljoj namjeri da podupru njen razvoj ne samo financijski već i znanjem i iskustvom stečenim za iseljeničkog života Želja za povratkom, tipična za tolike mnoge iseljenike diljem svijeta, pretvorila se u stvarnost kada su se pojavila dva putnička broda s posadom na materinskom jeziku. Jedna petina odlučila se na povratak, disproporcionalno više u odnosu na druge prekomorske zemlje. Ministar useljeništva na početku masovnog poratnog doseljavanja u Australiju naziva ovaj odlazak. Mnogi se uskoro vraćaju razočarani, jedan novi egzodus se stvara, ovaj put u rodni kraj njihove djece koja su iskusila na kratko vrijeme i život u dvjema udaljenim i različitim društvenim prostorima.

  

Fotografije: 
1 – Logorski zatvor
2 – Pismo A. Radisicha L. Roki povodom smrti P. Rokija
3 – Naslovna stranica Ilustriranog dnevnika poručnika Samuelsa, 1919.