U prostorijama Veleposlanstva Republike Hrvatske predavanje je održala povjesničarka umjetnosti Ljerka Galic, rukovoditeljice Odsjeka iseljeničke baštine u Hrvatskoj matici iseljenika

U prostorijama Veleposlanstva Republike Hrvatske u Stockholmu 25. listopada je održano predavanje povjesničarke umjetnosti Ljerke Galic, rukovoditeljice Odsjeka iseljeničke baštine u Hrvatskoj matici iseljenika, o životu i djelu hrvatskog umjetnika Kristijana Krekovića (1901.-1985.).
Predavanje, kojem su se odazvali predstavnici hrvatske zajednice u Stockholmu, održano je nakon otvorenja izložbe u Malmöu na kojoj su predstavljena Krekovićeva djela nastala tijekom njegova boravka u Švedskoj od 1948. do 1950. godine.
Kreković je tijekom svog života stekao svjetsku slavu i neki likovni kritičari smatraju ga jednim od najvećih portretista 20 stoljeća. Rođen u obitelji šumara iz Like, djetinjstvo i mladost proveo je u Tuzli. Studirao je slikarstvo u Beču te slikarstvo i arhitekturu u Parizu, a kao uspješni portretist portretirao je poznate ličnosti svoga doba. Od 1955. godine živio je u Peruu, čije je državljanstvo kasnije prihvatio te se do kraja života nerijetko potpisivao kao hrvatsko-peruanski slikar. Nakon što se susreo s kulturom Perua njegov je rad postao prožet životom i umjetnošću Inka. Od 1965. živio je u Palma De Mallorci gdje je 1977. sagrađen muzej Museu Kreković, gdje je pohranjena slikareva likovna ostavština. Umjetnikov opsežan opus posvećen hrvatskoj povijesti, među kojima i brojni portreti hrvatskih knezova i kraljeva, na žalost nije sačuvan. Na sreću, ostale su sačuvane fotografije nekih njegovih djela.
Izložba i predavanje o Krekoviću realizirani su u suradnji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske, hrvatskog Veleposlanstva u Švedskoj i Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu.
(se.mvep.hr)