Riječ je o izložbi četvorica hrvatskih slikara s početka 20. stoljeća koji su se kao mladi umjetnici formirali u Pragu tijekom i neposredno nakon Prvog svjetskog rata, Milivoju Uzelcu, Marijanu Trepšeu, Vladimiru Varlaju i Vilku Gecanu

Izložbom „Praška četvorica“ u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu predstavila su se četvorica hrvatskih slikara s početka 20. stoljeća koji su se kao mladi umjetnici formirali u Pragu tijekom i neposredno nakon Prvog svjetskog rata. Riječ je o Milivoju Uzelcu, Marijanu Trepšeu, Vladimiru Varlaju i Vilku Gecanu.
Na izložbi autora Zvonka Makovića izloženo je više od 100 slika, grafika i crteža, nastalih u razdoblju od 1916 do 1923 godine. Izložba posebno pozicionira značenje Praga u kontekstu europskih kulturnih središta u kome se početkom 20. stoljeća javljaju aktualni avangardni pokreti, od ekspresionizma i futurizma do kubizma. Za potrebe realizacije izložbe, antologijska dijela moderne, posuđena su iz hrvatskih i inozemnih muzeja, galerija i privatnih kolekcija. Praška četvorica” će biti otvorena do 17. ožujka, a Umjetnički paviljon započinje programsku 2013 godinu.
(Ivana Vraneš- Politika.hr)