U drami Miroslava Međimorca ‘Hrvatski emigranti’ autor, kroz sjećanja dvojice emigranata, propituje suvremenu hrvatsku povijest i odnos društva prema emigrantima, koji su iz različitih razloga bili prinuđeni napustiti Jugoslaviju

U vinkovačkome Gradskom kazalištu ‘Joza Ivakić‘ u četvrtak, 11. prosinca upriličena je svečana praizvedba drame književnika i redatelja Miroslava Međimorca ‘Hrvatski emigranti’ u kojoj autor, kroz sjećanja dvojice emigranata, propituje suvremenu hrvatsku povijest i odnos društva prema emigrantima, koji su iz različitih razloga bili prinuđeni napustiti Jugoslaviju.
Publika u predstavi prati dvojicu dugogodišnjih emigranata koji se po povratku u slobodnu domovinu susreću u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, gdje su odlučili zatražiti uvid u dosjee koje su o njima vodile sigurnosne službe bivše Jugoslavije i u kojima otkrivaju što su o njima pisali njihovi nevidljivi pratitelji, doušnici i agenti.
U predstavi, koju je Miroslav Međimurec i režirao,glume Ivan Brkić, Žarko Savić i Ivan Ćaćić.
“Predstava mi se čini dobrom. Ovo je prva izvedba pred publikom i uvijek je prisutna nervoza. Onako je kako smo se dogovorili. Predstava je čvrsta iako mi se neki dijelovi čine malo bržim nego što sam zamislio”, rekao je nakon praizvedbe autor i redatelj Miroslav Međimorec dodavši da su “Hrvatski emigranti”, iako govore o prošlosti, uronjeni u sadašnjicu.
“Treba govoriti o prošlosti i dok ne raščistimo sa svim ružnim stvarima koje su se događale, nećemo imati niti dobru budućnost. I to je osnovna poruka ‘Hrvatskih emigranata'”, istaknuo je Međimorec.
Scenografiju za predstavu načinio je Dubravko Mataković, dok je za kostimografiju bila zadužena Piroška Kelemen.
(Hina)