Godine 1882. godine krenuo na ekspediciju u Afriku, pod vodstvom slavnog istraživača Henryja Mortona Stanleya. Lerman je u Kongu jedne slapove nazvao Slapovi Zrinskih, a belgijska vlada imenovala ga je glavnim povjerenikom za istočni Kongo. Hrvatskom narodnom muzeju poklonio najznačajniju etnografsku zbirku izvaneuropskih naroda

Grad Požega, u suradnji s Gradskim muzejom svečano su obilježile 155. obljetnicu rođenju i 100. obljetnicu smrti požeškog istraživača i putopisca Dragutina Lermana.
Svečanost je održana 8. lipnja, s prezentacijom projekta snimanja dokumentarnog filma o Dragutinu Lermanu, a uslijedilo je otkrivanje spomen – reljefa portreta Dragutina Lermana, akademske kiparice Tatjane Kostanjević, smještenog na njegovoj kući u ulici koja nosi njegovo ime.
Dragutin Lerman, generalni komesar Konga, svojim je dnevnicima i bilješkama zadužio svjetske znanstvenike raznih disciplina, ali je ponajprije zadužio Hrvatsku i Požegu. Rođen u Požegi 24. kolovoza 1863. godine, rano je pokazivao avanturistički duh, stoga ne čudi da je 1882. godine, krenuo na ekspediciju u Afriku, pod vodstvom slavnog istraživača Henryja Mortona Stanleya, a pod pokroviteljstvom belgijskog kralja Leopolda II. Lerman je u Kongu jedne slapove nazvao Slapovi Zrinskih, a belgijska vlada imenovala ga je glavnim povjerenikom za istočni Kongo. Lerman je hrvatskom narodnom muzeju poklonio najznačajniju etnografsku zbirku izvaneuropskih naroda, a vrativši se s 33 godine pokrenuo je obnovu požeških vinograda i ostavio traga u gospodarskom i društvenom životu. Dragutin Lerman, generalni komesar Konga, svojim je dnevnicima i bilješkama zadužio svjetske znanstvenike raznih disciplina, ali je ponajprije zadužio Hrvatsku i Požegu. Rođen u Požegi 24. kolovoza 1863. godine, rano je pokazivao avanturistički duh, stoga ne čudi da je 1882. godine, krenuo na ekspediciju u Afriku, pod vodstvom slavnog istraživača Henryja Mortona Stanleya, a pod pokroviteljstvom belgijskog kralja Leopolda II. Lerman je u Kongu jedne slapove nazvao Slapovi Zrinskih, a belgijska vlada imenovala ga je glavnim povjerenikom za istočni Kongo. Lerman je Hrvatskom narodnom muzeju poklonio najznačajniju etnografsku zbirku izvaneuropskih naroda, a vrativši se s 33 godine pokrenuo je obnovu požeških vinograda i ostavio traga u gospodarskom i društvenom životu. (culturenet.hr)