Skupu je uz, nazočnost predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti RH i BiH, nazočilo 27 predstavnika udruga koje rade na obnovi objekata i povratku izbjeglih i raseljenih

Održan je okrugli stol u Banja Luci na temu „Povratak, obnova obiteljskih kuća, infrastrukture i održivi povratak Hrvata u RS “.
„Neophodan je zajednički rad svih nadležnih institucija i udruga na povratku Hrvata u Republici Srpskoj”- zaključeno je na okruglom stolu koji je održan 22.veljače u Banja Luci.
Skupu je uz, nazočnost predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Republike Hrvatske i BiH, nazočilo 27 predstavnika udruga koje rade na obnovi objekata i povratku izbjeglih i raseljenih koji su tijekom sastanka iznijeli probleme i poteškoće s kojima se suočavaju.
Ivana Perkušić, zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske naglasila je kako je Vlada Republike Hrvatske maksimalno angažirana oko očuvanja jednakopravnosti i poboljšanja životnih uvjeta bosanskohercegovačkih Hrvata .
Organizator ovog skupa je dopredsjednik RS-a iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković. Predsjednik saborskog odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Božo Ljubić kazao je da je strateški cilj Hrvatske politički stabilna i prosperitetna BiH, koja može biti takva samo ako je istinski država sva tri konstitutivna i jednakopravna naroda. „U posljednjih 10 godina, kroz projekte obnove stambenih jedinica, infrastrukture, održivog povratka i katoličkih objekata, vlada RS izdvojila je 17.5 milijuna kn. U tom razdoblju obnovljeno je 5136 obiteljskih kuća prognanih Hrvata – izjavio je Davor Čordaš, ministar za izbjeglice i raseljene osobe
Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar je rekao kako je dosad uloženo više od 320 milijuna kn u povratak Hrvata u BiH. Na skupu je naglašeno i kako je potreban dodatan angažman u stvaranju uvjeta za povratak mladih kao i nastavak potpore projektima koje provode institucije Katoličke crkve poput KŠC a u Banja Luci te projekata Caritasa banjalučke biskupije koji je snažno angažiran u radu sa mladima te sa osobama starije životne dobi.
(www.hrvatiizvanrh.hr</a>)”