Među više od sedam tisuća sajamskih izlagača predstavit će se 25 hrvatskih nakladnika te još dvadeset najistaknutijih hrvatskih pisaca

Međunarodni sajam knjiga u Frankfurtu ove se godine održava od 8. do 12. listopada, a Hrvatska će se na njemu predstaviti velikom monografijom o povijesti hrvatskog performansa te tako konačno pokazati svoju kulturu u pravome svjetlu, najavljeno je danas u Zagrebu.
Na sajmu, najvećem u Europi i središnjem mjestu okupljanja izdavačke industrije, među više od sedam tisuća izlagača predstavit će se 25 hrvatskih nakladnika te još dvadeset najistaknutijih hrvatskih pisaca, kazala je danas na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.
No, okosnica ovogodišnjeg hrvatskog nastupa bit će predstavljanje znanstvene monografije ‘Kronotop hrvatskog performansa’ Suzane Majnarić u izdanju Školske knjige, Bijelog vala i Instituta za etnologiju i folkloristiku. Ministarstvo je sufinanciralo knjigu sa 150 tisuća kuna, dok je za sajam izdvojilo 450 tisuća kuna, napomenula je ministrica.
‘Kronotop hrvatskog performansa’ veliko je djelo u tri toma o (subverzivnim) praksama u umjetnosti socijalističke i postsocijalističke ere koji nudi enciklopedijski i impozantan pregled povijesti i razvoja hrvatskog performansa, i to na 2100 stranica, ilustriranih s 1800 fotografija, te “dodatno argumentiranih” kroz 150 intervjua s umjetnicima.
Hrvatski nacionalni štand ove se godine nalazi u paviljonu br. 5 i proteže na 50 četvornih metara. Organiziraju ga Udruga Kurs i mreža Traduki, u partnerstvu s Nakladom Sandorf i Ministarstvom kulture. Njegovo svečano otvorenje bit će upriličeno u četvrtak, 9. listopada gala zabavom, dok će predstavljanje ‘Kronotopa’ biti održano dan kasnije.
Među nakladnicima koji će se na njemu predstaviti su VBZ, Školska knjiga, Durieux, Vuković-Runjić, Fraktura, Meandar, Algoritam, Ljevak, Kršćanska sadašnjost, Ocean more, Jesenski i Turk, Profil, Sandorf, Verbum, Mozak knjiga i drugi, i to kroz pojedinačna predstavljanja njihovih izdanja.
U sklopu programa bit će predstavljeno i dvadeset najistaknutijih hrvatskih autora, a za tu je priliku Naklada Sandorf oblikovala iscrpan katalog s njihovim biografijama te prijevodima fragmenata njihovih djela na engleskom i njemačkom jeziku, koji će biti dostupan od početka sajma na web stranici www.croatian-literature.hr.
Na sajmu će svoj rad predstaviti performer Siniša Labrović u razgovoru s autorom proznih i dramskih tekstova Vladimirom Stojsavljevićem. Posljednjeg dana, u nedjelju, 12. listopada, umjetnici Suzana Marjanić, Višnja Rogošić, Boris Buden i Siniša Labrović izvest će niz umjetničkih intervencija u urbanim prostorima.
Na posebnom štandu u paviljonu br. 3 predstavit će se i nakladnici za djecu, a još jedan od naglasaka ovogodišnjeg hrvatskog predstavljanja bit će na činjenici da je Hrvatska iduće godine zemlja-gost na sajmu knjiga u Bologni, specijaliziranom za dječju književnost.
(Hina/Culturenet)