IPA projekt Povezivanje multimedijskih kulturnih centara u okviru prekogranične suradnje, čija je ukupna vrijednost 109 202,20 eura, uvelike će obogatiti kulturni život urbanih sredina na panonskome prostoru kojega dijele dvije prijateljske zemlje Mađarska i Hrvatska. Od ukupne vrijednosti ovoga projekta 85% sredstava donira Europska unija kroz prekogranični program IPA Mađarska – Hrvatska, dok preostalih 15% sredstava su osigurali projektni partneri iz Pečuha i Križevaca

Uz pomoć sredstava iz EU fondova kulturne udruge Pečuha i Križevaca unaprijedile su djelomično vlastite resurse u kulturi, opremivši pojedine dvorane suvremenim informacijsko komunikacijskim tehnologijama tijekom protekle godine. Do kraja veljače 2013. i u Pečuhu bit će osigurani bolji izvedbeno tehnički uvjeti za vizualne umjetnosti, suvremene glazbene, likovne i filmske programe te skladniji stil suživota na panonskome prostoru susjednih regija.
Gradska knjižnica Franje Markovića iz Križevaca, prema riječima ravnateljice Marjane Janeš-Žulj, zadovoljna je dosadašnjim provedbenim etapama kao glavni korisnik projekta Povezivanje multimedijskih kulturnih centara u okviru prekogranične suradnje, kojeg provodi u suradnji sa mađarskim partnerom – Hrvatskim klubom Augusta Šenoe iz Pečuha. Projektom je osigurana nabava dijela opreme za nove prostorije knjižnice u križevačkom Domu HV-a u vrijednosti oko 50 000 eura. S druge strane projekt je usmjeren na razvoj raznorodnih i višejezičnih kulturnih sadržaja s obje strane granice. Tako se u okviru projekta trenutačno provode aktivnosti programskih povezivanja križevačkih i pečuških udruga koje se bave promicanjem raznih područja kulture i umjetnosti.
Provedbeni plan je proanaliziran, prema novoizrađenom kulturnom klasteru, još prije pola godine, točnije 2. kolovoza 2012. na zajedničkom sastanku u prostorijama pečuškoga Hrvatskog kluba Augusta Šenoe, koji je netom obilježio tri desetljeća uspješnoga djelovanja. U zajedničkoj valorizaciji ostvarenih rezultata sudjelovali su predstavnici pet križevačkih te osam pečuških kulturnih udruga. Stoga se početkom ove godine valja radovati novim trima višejezičnim knjigama, predstojećim koncertima i predstavama kako iz područja tradicijske kulture tako i suvremenoga umjetničkoga stvaralaštva te znanstvenim i stručnim tematskim skupovima, kao i novim projektima iz vjerskog stvaralaštva te tehničke kulture, osobito modelarstva.
IPA projekt Povezivanje multimedijskih kulturnih centara u okviru prekogranične suradnje, čija je ukupna vrijednost 109 202,20 eura, uvelike će obogatiti kulturni život urbanih sredina na panonskome prostoru kojega dijele dvije prijateljske zemlje Mađarska i Hrvatska. Od ukupne vrijednosti ovoga projekta 85% sredstava donira Europska unija kroz prekogranični program IPA Mađarska – Hrvatska, dok preostalih 15% sredstava su osigurali projektni partneri iz Pečuha i Križevaca.
Mišo Šarošac, voditelj Hrvatskoga kluba Augusta Šenoe iz Pečuha, potvrdio nam je da se ovaj projekt provodi od 1. prosinca 2011. godine, te da je produžen do kraja veljače 2013. godine. Uz audio opremu, rasvjetu te opremu za simultano prevođenje, ovih će se mjeseci u Pečuhu nabaviti i video oprema, što će omogućiti održavanje multimedijskih kulturnih sadržaja za raznovrsne skupine građana.

Tekst: Vesna Kukavica