Članske povelje Europske akademije znanosti, umjetnosti i književnosti (AESAL) uručene su na prigodnoj svečanosti u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu

Hrvatskim književnicima Mili Pešordi iz Zagreba i Luku Paljetku iz Dubrovnika uručene su članske povelje Europske akademije znanosti, umjetnosti i književnosti (AESAL) iz Pariza, koja uključuje u svom članstvu preko 65 dobitnika Nobelove nagrade i više stotina najprestižnijih znanstvenika, umjetnika, filozofa, vrhunskih istraživača u svim granama djelatnosti i pripada najvišoj znanstvenoj kategoriji UNESCO-klasifikacije grupe O.
Akademija je također usko vezana za UNESCO programe kao savjetodavna institucija, i njena je aktivnost u posljednjih 35 godina vrlo čvrsto povezana s UNESCO-im inicijativama, pa su i svi simpoziji, znanstvena događanja L’AESAL organizirana u zajedništvu ovih institucija i nacionalnih Akademija.
Povelje o njihovu ulasku kao članova među svjetske uglednike uručene su im 11. listopada, na prigodnoj svečanosti u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu, u dvorani prepunoj posjetitelja. Povelje je svojim novim članovima, uime Akademije, uručio njezin izvršni dopredsjednik gospodin Ante Glibota iz Pariza. Tom je prilikom sve nazočne pozdravio domaćin susreta, predsjednik DHK Đuro Vidmarovi, a prigodne su besjede održali akademik Glibota, koji je govorio o samoj akademiji i o kriterijima i razlozima izbora ove dvojice članova našega Društva u Europsku akademiju, i novoprimljeni akademici Paljetak i Pešorda, koji su zahvalili na ukazanoj im počasti i priznanju.
(dhk.hr)