Prošla je godina i tri mjeseca od 8. redovite zemaljske nacionalne konferencije ZHR-a, a sud je tek nedavno potvrdio novoizabrano rukovodstvo Zajedništva Hrvata na čijem čelu je predsjednik Slobodan Ghera

Slobodan Ghera potvrđen je za novog predsjednika Zajedništva Hrvata u Rumunjskoj nakon što je odlukom 34/2016 iz 22. rujna 2016. , drugostupanjski sud (tribunal) tamiške župe nije odbio žalbu koju je podnijelo staro rukovodstvo Zajedništva Hrvata u Rumunjskoj protiv rješenja 1702/08.07.2016 Općinskog suda u Ričici. (Karaševski rečeno, sud je priznao zakonitost konferencije srpnja 2015. godine, a to znači, između ostalog, da je priznato i novo rukovodstvo organizacije izabrano na toj konferenciji). Istim rješenjem, ričički Općinski sud je potvrdio izmjene i dopune Statuta ZHR-a predložene na 8. redovitoj konferenciji, održanoj 4. srpnja 2015.

Nakon završetka studija Slobodan Gera se zapošljava u redakciju „Hrvatske grančice“, gdje je do stupanja na dužnost zastupnika u Rumunjskom parlamentu obavljao funkciju glavnog urednika publikacije. Godine 2011. biva izabran za predsjednika mjesne organizacije, zatim za člana proširenog Izvršnog vijeća i člana Koordinacijskog odbora ZHR-a. Na mjesnim izborima iz 2012. godine kandidira na listama Zajedništva Hrvata i uspijeva izboriti mjesto konsilijera/savjetnika u karaševskom Mjesnom vijeću, a na Izvanrednoj Konferenciji Zajedništva Hrvata, održanoj u listopadu 2012. godine u središnjem sjedištu organizacije, tajnim je glasovanjem izabran za kandidata karaševskih i tamiških Hrvata za Rumunjski parlament. Za četvero godišnji zastupnički mandat u najvišoj legislativnoj i demokratskoj instituciji Rumunjske biva izabran na parlamentarnim izborima 9. prosinca 2012. godine.

Motto njegovog okvirnog plana djelovanja u obnašanju nimalo jednostavne četverogodišnje dužnosti zastupnika glasi: „Želim svim snagama moga bića zalagati se u Rumunjskom parlamentu za svakog pripadnika hrvatske manjine, poštujući pritom sve zakone rumunjske države“. U Rumunjskom je parlamentu Slobodan Ghera je član Odbora za europske poslove i Odbora za prijevoz i infrastrukturu, a od 2013. godine predsjednik je parlamentarnog skupa za prijateljstvo s Republikom Hrvatskom. Između ostalog, održao je 32 govora u palači parlamenta, imao je 27 političkih deklaracija, inicirao je 28 legislativnih prijedloga i autor je mnogobrojnih pitanja i interpeliranja.

Za predsjednika Zajedništva Hrvata u Rumunjskoj izabran je na 8. redovnoj Konferenciji, održanoj 4. srpnja 2015., a na zadnjoj Izvanrednoj Konferenciji 16. rujna 2016. godine delegati vrhovnog rukovodećeg tijela organizacije su Slobodana Gheru izabrali kao kandidata Zajedništva Hrvata za novi zastupnički mandat u Rumunjskom parlamentu.

Prošla je godina i tri mjeseca od 8. redovite zemaljske nacionalne konferencije ZHR-a (04.07.2015), sud je tek nedavno potvrdio novoizabrano rukovodstvo Zajedništva Hrvata.

Pročitajte intervju Ivana Dobre u Hrvatskoj grančici