SSD BiH podržao je banjolučkog biskupa da zajedno s istomišljenicima i suradnicima nastavi borbu za povratak Hrvata, kao i drugih bh građana na njihova ognjišta

Svjetski savez dijaspore Bosne i Hercegovine (SSD BiH) izrazio je puno potporu biskupu banjolučkom mons. dr. Franji Komarici „da zajedno sa svojim istomišljenicima i suradnicima nastavi borbu za pravednu stvar, za povratak Hrvata kao i drugih bh građana na njihova ognjišta“.
U dopisu upućenom biskupu Komarici, 4. veljače, koji je potpisao predsjednik SSD BiH Zaim Pašić, stoji da se biskupu Komarici obraćaju povodom reportaže u Oslobođenju objavljenom 3. 2. 2013. pod naslovom: ,,Hrvati povratnici u RS bez ikakve podrške“, a u kojem stoji da je biskup Komarica pozvao ministra Damira Ljubića iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, da 12. veljače organizira sastanak u Banja Luci (ili u nekom drugom mjestu RS) na temu povratka.
„Poznajući Vas kao velikog borca za ljudska prava svih građana BiH i kao jednog neumornog i istrajnog borca za povratak svih na svoje, pa tako i za povratak Hrvata u RS, SSD BiH razumije Vaše frustracije kad govorite o procesu održivog povratka koji teče sporo ili barem po sadašnjim rezultatima, proces povratka nije uspio! SSD BiH Vas razumije iz tog razloga sto je i Savez od svog osnivanja tražio i traži od nadležnih bh institucija, pa i europskih, da se proces održivog povratka provede u cijelosti, kako je to garantirano aneksom IV, a navedeno u članu 7 dejtonskog Ustava. Međutim, nažalost, to teče sporo ili nikako i sve se svodi na pusta obećanja. Vaše konstatacije, poštovani mons Komarica, koje govore opstrukcijama nadležnih institucija kako države BiH, tako i na regionalnom nivou govore dovoljno sami po sebi!“, stoji u spomenutom dopisu te se navode riječi biskupa Komarice da se „tek oko tri posto od izbjeglih Hrvata s područja RS-a mogao vratiti i ostati u svom rodnom kraju, jer im nije pružena ni politička ni pravna ni materijalna pomoć“.
U dopisu se navodi i informacija sa susreta predstavnika većeg broja udruga prognanih i izbjeglih Hrvata iz šireg banjolučkog područja, održanog 2. veljače 2013. u Banjoj Luci, prema kojoj je Vlada Republike Hrvatske je još 2007. obećala obnovu 50 kuća za povratak prognanika u kotorvarošku općinu, da bi taj broj predstavnici Vlade smanjivali na 30, pa na 20, ali do danas nije došla ni jedna cigla ni za jednu jedinu kuću. Također je spomenuta informacija da je nadležno ministarstvo iz Federacije BiH prošle godine od 141 zahtjeva prihvatilo 98 kao ispravne, ali ništa nisu poduzeli da ljudi dobiju obećani materijal. „Zbog svih ovakvih i drugih opstrukcija u procesu povratka SSD BiH Vam, mons Komarica, daje punu podršku i da zajedno sa svojim istomišljenicima i suradnicima nastavite borbu za pravednu stvar, za povratak Hrvata kao i drugih bh građana na svoja ognjišta! SSD BiH će isto tako nastaviti boriti se, a što to čini već desetak godina, i tražiti da se svako vrati na svoje ili da se povratnicima ponudi i druga solucija. Na kraju SSD BiH želi Vam puno uspjeha u ovoj ili ovim akcijama, jer je to borba za pravednu stvar“, stoji u spomenutom dopisu.
(kta)