Izdavanjem police osiguranja povrata dijela kredita Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) je podržala Brodosplit u projektu gradnje najvećeg broda s križnim jedrima na svijetu.

Naručitelj je kompanija Star Clippers Ltd. iz Monaka, a grupa Brodosplit je zaključila ugovor o izgradnji putničkog broda s križnim jedrima. Kupnju broda financira njemačka KfW Ipex banka zajedno s drugom komercijalnom bankom. Jedan od preduvjeta za ispunjenje ugovora o kreditu bilo je i izdavanje police osiguranja kojom HBOR preuzima rizik povrata dijela kredita kojeg je KfW Ipex odobrio naručitelju broda, a HBOR je izdavanjem police osiguranja omogućio financiranje tog značajnog projekta.

Uspješna realizacija ugovora uz potporu HBOR-a pridonijet će daljnjem održivom poslovanju Brodosplita i očuvanju temeljne djelatnosti te brodograđevne tvrtke, ali i osigurati im ulazak na rastuće tržište jedrenjaka i dobivanje značajnih referenci za nove, slične poslove.
Novi brod će se graditi po uzoru na legendarni brod „France II“ iz 1911. godine: naručeni će brod biti dug 162 metra, imati pet jarbola i jedra ukupne površine 5.574 kvadratnih metara, a moći će primiti oko 300 putnika. Sve to će ga činiti najvećim brodom te vrste na svijetu, a mora biti isporučen tijekom 2017. godine.

Inače, Star Clippers Ltd. posluje na tržištu WU i Amerije, a poznat je po brodovima koji su vjerna reprodukcija klasičnih jedrenjaka. Zbog povećane globalne potražnje za krstarenjima, naročito na jedrenjacima, Star Clippers Ltd. će kao natučitelj novim brodom proširiti postojeću flotu koja se trenutno sastoji od tri takva broda – Royal Clipper, Star Clipper i Star Flyer, a neki od njih posjećuju i Dubrovnik.
(DV)