U Državnom uredu potpisani su Ugovori o raspodjeli sredstava za programe i projekte od posebnog interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2015.godinu i Ugovori o dodjeli naknada za učenje hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj i za internetsko učenje hrvatskoga jezika, i to za 78 pripadnika hrvatskog naroda koji ima prebivalište izvan Republike Hrvatske

U Državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske potpisani su 26. listopada Ugovori o raspodjeli sredstava za programe i projekte od posebnog interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2015.godinu. U srijedu, 21. listopada potpisani su i Ugovori o dodjeli naknada za učenje hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj i za internetsko učenje hrvatskoga jezika, i to za 78 pripadnika hrvatskog naroda koji ima prebivalište izvan Republike Hrvatske.
U akademskoj 2015./16.godini dodijeljeno je, putem Javnog poziva, 107 naknada/stipendija za učenje hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj (49 zimskih i 58 ljetnih) i 11 naknada/stipendija za internetsko učenje hrvatskoga jezika (5 zimskih i 6 ljetnih) za 11 kandidata.
Uz dobitnike potpore, potpisivanju su nazočili članovi Povjerenstva za dodjelu potpore: Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i predsjednica Povjerenstva , prim. mr. sc. Marijan Cesarik, zamjenik ministra zdravlja, prof. dr.sc Ružica Beljo Lučić, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta i Vesna Jurić Bulatović, pomoćnica ministra kulture.
U ime dobitnika potpore, zahvalio se prof. dr. fra Iko Skoko, gvardijan Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla iz Mostara. U posljednje četiri godine, putem ovog natječaja financirana su, u iznosu od 75 milijuna kuna, 122 velika, strateški važna projekta za opstanak, ostanak i povratak Hrvata u Bosni i Hercegovini. Zaokret koji je napravljen 2012.godine u raspodjeli ovih sredstava vidljiv je kroz konkretne projekte na cijelom prostoru BiH te je kod Hrvata u BiH prepoznat kao hvalevrijedan i nužan za njihov dugoročni održivi ostanak i opstanak.

Više