Posjet je organizirao HSK Austrije, uz Općinu Stinjaki, a uz veleposlanika Bakotu i konzula Lončara nazočili su mu mnogi gradišćanski uglednici. Nastupio je FA Stinjačko kolo, a gosti su razgledali crkvu, Malu galeriju, Zavičajni muzej te razgovarali s mnogobrojnim predstavnicima tamošnjeg kulturnog, gospodarskog i političkog života

 

 

 
U nedjelju, 14. listopada VRH u Austriji je sa zadovoljstvom prihvatilo poziv Hrvatskog svjetskog kongresa u Austriji za posjet mjestima južnog Gradišća gdje pretežito žive gradišćanski Hrvati. Pozivu su se odazvali i predstavnici drugih sela na jugu Gradišća: Čembe (Schandorf), Čajte (Schachendorf), Vincjeta (Dürnbach), i drugih, a u ime HSK kao organizatora nazočili su predsjednik Rade Lukić, Ivan Keglević i Franjo Raštigorac, članovi IO-a HSK-a u Austriji.

Suorganizator je bila Općina Stinjaki na čelu s načelnikom J. Grandićem. Nastupio je FA Stinjačko kolo, a gosti su razgledali crkvu, Malu galeriju, Zavičajni muzej te razgovarali s mnogobrojnim predstavnicima tamošnjeg kulturnog, gospodarskog i političkog života. O njegovanju hrvatskog jezika govorili su Martin Živković, ravnatelj Dvojezične gimnazije u Borti te župnik Ignacije Ivančić.
Uz veleposlanika Bakotu i konzula Lončara, programu su nazočili i dr. Nikolaus Herman, počasni konzul u Grazu, prof. dr. Rüdiger Malli, nekadašnji predstojnik Odsjeka za povijest jugoistočne Europe Sveučilišta u Grazu, Petar Tyran, urednik Hrvatskih novina, pinkovački načelnik Leo Radaković, dr. Robert Hajzan, ravnatelj Panonskog instituta kao i mnogi drugi uglednici.

Veleposlanik i konzul su općinskome načelniku, predsjedniku Folklornog ansambla Stinjačko kolo te predsjedniku HSK-a uručili prigodne darove. Najavljen je i posjet hrvatskog predsjednika Ive Josipovića Gradišću 6. studenoga ove godine. (http://www.crowc.org)