Saznajemo, tijekom 90 godina Kustodije u Americi i Kanadi djelovalo je 125 franjevaca. Franjevci vode 13 župa, od toga 7 u SAD-u i 6 u Kanadi. Vjesnik donosi i preglednu povijest, predstavlja pojedine župe i donosi adresar Kustodije

U povodu 90. obljetnice postojanja i djelovanja Franjevačke kustodije Svete Obitelji u Americi i Kanadi objavljen je posebni broj „Franjevačkog vjesnika”. Najveći dio sadržaja posvećen je povijesti Kustodije. Tako se može saznati da je tijekom ovih 90 godina Kustodije u Americi i Kanadi djelovalo 125 franjevaca. Franjevci vode 13 župa, od toga 7 u SAD-u i 6 u Kanadi. Osim pastoralnog djelovanja, koje je bilo najvažniji oblik franjevačkog djelovanja na ovom kontinentu, franjevci se mogu pohvaliti bogatom izdavačkom djelatnošću, vlastitom tiskarom, kao i djelovanjem na nacionalnome, kulturnom i prosvjetnom području. Na taj način je Kustodija u gotovo jednom stoljeću postala važni čimbenik u životu mnogih Hrvata i ostalih na sjevernoameričkom kontinentu.

U preglednoj povijesti, Vjesnik podsjeća da je prvi hrvatski franjevac koji je djelovao među američkim Hrvatima bio fra Gaudencije Gorše. On je u Ameriku došao davne 1900. godine te preuzeo hrvatsku župu u Steeltonu. Potom je došlo još nekoliko franjevaca iz različitih provincija s područja Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Slovenije. U početku su bili članovi zajedničkoga mađarsko-slavenskog Komisarijata. Godine 1912. slavenski su se franjevci odvojili od mađarskih te utemeljili zajednički slovensko-hrvatsko-slovački Komisarijat. Vlastiti Komisarijat hrvatski franjevci osnovali su 1926. Na svom vrhuncu Hrvatska franjevačka kustodija u Americi i Kanadi (god. 1977.) imala je jedan samostan (u Chicagu) i dvije rezidencije (u Gulf Breezeu, Florida, i u Beaver Fallsu, Pennsylvania), dok su franjevci djelovali na 13 župa u Americi i 7 u Kanadi. Danas franjevci djeluju na 7 župa u Americi: Milwaukee (1917.) i West Allis kod Milwaukeeja (1928.), New York (1913.), St. Louis (1904.), te tri župe u Chicagu: Sv. Jeronim (1912.) i Presveto Srce Isusovo(1903.) i Bl. A. Stepinac. U Kanadi franjevci djeluju na 7 župa Kitchener (1975.), London (1968.), Montreal (1963.), Norval kod Toronta (1988.), Sault Ste Marie (1960.) te Windsor (1950.).

Vjesnik predstavlja i pojedinačne župe te podsjeća na ovogodišnje zlatomisnike fra Zvonimira Kutlešu i fra Nenada Galića te fra Lawrencea Frankovicha.

Tu je i adresar Kustodije te najava zahvalnog hodočašća u Svetu zemlju za 90. obljetnicu Hrvatske franjevačke kustodije Svete Obitelji.
(IKA)