Izložba umjetničkih fotografija „Portreti“Miha Skvrce, službenoga fotografa Epidaurus festivala u Cavtatu, otvara se u Galeriji HMI-ja

HMI – podružnica Dubrovnik poziva ma otvorenje izložbe umjetničkih fotografija „Portreti“Miha Skvrce. Izložba će biti otvorena 9. prosinca u podne u Galeriji HMI, Petilovrijenci 7. Izložba je uvrštena u program Dubrovačkog zimskog festivala.
Dugi niz godina Miho Skvrce bilježio je na prekrasnim fotografijama beskrajni niz kadrova, radio za sve medije grada Dubrovnika i za mnoge u Hrvatskoj i šire. Službeni je fotograf Epidaurus festivala u Cavtatu.
– Miho Skvrce studiozni je umjetnik koji svome radu pristupa planski temeljito, pokatkad i previše kritički. Konstantna potraga za pravim motivom, nadahnutost svakodnevnim, proučavanje artističkih uzora i radova ikoničkih umjetnika, dugotrajno izučavanje tehnike i sati provedeni u takvom teorijskom i praktičnom usavršavanju, urodili su plodom u nekoliko ozbiljnih serija, od kojih je ova prvi put predstavljena javnosti kao zaokružena cjelina. (…) Spomenuta ozbiljnost u Skvrcinim radovima očituje se ponajviše u planiranju svake fotografije, u namještanju modela, aranžiranju fotografiranih objekata, traženju točke iz koje promatrani prizor pokazuje sve svoje kvalitete. (….) Svemu tome pridonosi i ambijentalni aranžman, uvijek u izravnoj korelaciji sa svrhom fotografije, iz čega iščitavamo i autorov osjećaj za prostor koji postaje dijelom kompozicije, odnosno poznavanje postulata likovnosti sličnih slikarstvu. (…)Takvo odustajanje od narativnosti promatraču nije informativno, nego predstavlja čisti estetski podražaj. Izučavanja i traženja za kojima poseže Miho Skvrce, a bliska suvremenicima poput Chucka Closea, fotografiji daju nerijetko osporavani umjetnički legitimitet, napisao je o Skvrci . povjesničar umjetnosti Marin Ivanović.