Prema UN-ovim projekcijama, sa 3,9 milijuna stanovnika 2030. Hrvatska će 2050. pasti na 3,5 milijuna stanovnika. Neće imati tko ni rađati ni raditi. Zemlja staraca tada će imati samo oko 460.000 djece do 14 godina ili njih 13,3%, dok će starijih od 80 godina biti 350.000 (10,1%)

Za Hrvatsku su nakon nepovoljnih demografskih projekcija Europske komisije stigle jednako nepovoljne, ali dugoročnije projekcije Ujedinjenih naroda. Kako stoji u “World PopulationProspects” UN-a, Hrvatska će 2100. godine imati samo 2,6 milijuna stanovnika, a stanovništvo svijeta porast će sa sadašnjih 7,3 milijardi na 11,2 milijardi stanovnika. Jesmo li se već pomirili s tim da, nesposobni da promijenimo demografske trendove, nećemo biti mala zemlja s perspektivom i boljom budućnošću, nego samo zemlja sposobna da bude drugi dom imućnijim europskim umirovljenicima ili se još nadamo da će nas spasiti imigranti?
Prema UN-ovim projekcijama, sa 3,9 milijuna stanovnika 2030. Hrvatska će 2050. pasti na 3,5 milijuna stanovnika. Neće imati tko ni rađati ni raditi. Zemlja staraca tada će imati samo oko 460.000 djece do 14 godina ili njih 13,3%, dok će starijih od 80 godina biti 350.000 (10,1%). Kraj stoljeća bit će još porazniji jer ćemo 2100. imati samo 2,6 milijuna stanovnika, a među njima više staraca od 80 godina (15,3%) nego djece do 14 godina (13,7%). Prema UN-ovim projekcijama Hrvatska se našla u skupini od deset zemalja koje između 2015. i 2050. gube najviše stanovnika – 686 tisuća ili 16,2%. Za razliku od Hrvatske u kojoj vladajuće i druge elite ne uznemirava činjenica što ćemo u zemlji u kojoj je sada omjer umirovljenik – zaposlenik 1:1,14 do 2050. izgubiti 700.000 ljudi, u Njemačkoj, koja će izgubiti 7,7% svog stanovništva i pasti sa 80,6 milijuna stanovnika na njih 74,5 milijuna 2050. govore o demografskoj apokalipsi, nazivajući je demokalipsa.
– Iako su projekcije UN-a samo prognoze što će se dogoditi ako se nastave ovakvi demografski trendovi, sve ukazuje na to da će doći do smanjivanja stanovništva kod nas. Naš prostor će zbog svog geografskog položaja uvijek biti naseljen, ali tko će na njemu živjeti, to je već drugo pitanje i hoćemo li biti dom za europske umirovljenike? Emigracija iz zemlje dodatno pogoršava omjer starih i mladih, a budući da smo već više od 50 godina zemlja niskog nataliteta, a uz to nemamo dobru ekonomiju, mogli bi nas spasiti imigranti – kaže demograf sa Zagrebačkog ekonomskog fakulteta Ivan Čipin.
Njegov stariji kolega prof. dr. Anđelko Akrap ne slaže se s njegovom tezom da bi nas mogli spasiti imigranti.
– Zašto Nijemci kao ekonomska sila problematiziraju svoj demografski problem? Da se on može riješiti samo imigracijom, oni bi ga riješili. Uvijek se vodi računa koliki su troškovi integracije doseljenika. Kod nas rješavanje problema s pomoću imigranata nije ekonomski održivo jer, s obzirom na to da se ne ubrajamo u razvijene europske zemlje, bit ćemo privlačni samo nižekvalificiranim kadrovima sa slabijim primanjima koji sa sobom, naravno, dovode svoje obitelji i koje padaju na teret našeg socijalnog sustava koji puca. Kod nas politika nije svjesna posljedica negativnih demografskih trendova i da se problem ne može riješiti samo useljavanjem, a Nijemci znaju koliko ih koštaju useljenici pa zato i preferiraju one za koje su troškovi integracije niski – kaže Akrap.
Dok će se stanovništvo svijeta konstantno povećavati do 2100., u Europi će se smanjivati. Iako je Kina trenutačno najmnogoljudnija zemlja na svijetu, za sedam godina Indija će se s njom izjednačiti pa će obje imati po 1,4 milijardi ljudi, a poslije će Indija Kinu i prestići. Stanovništvo SAD-a također će rasti, Japana padati. Japan je u skupini zemlja koje će do 2050. izgubiti 15% stanovništva.
– SAD ima visoku stopu fertiliteta, stalno doseljavanje i sigurnu ekonomiju koja se temelji na rastućoj populaciji, a Japan nisku stopu fertiliteta i nesklonost imigrantima pa gubi stanovništvo. Što se Njemačke tiče, obilježava je konzervativna obiteljska politika. Zapadne Njemice na svijetu čine najveći udio žena koje ne rode nijedno dijete, njih čak trećina, dok su istočne Njemice vodeće na svijetu po broju jedinaca (40%) – objašnjava demograf Čipin.(Večernji.hr)