Hrvatsku obrtničku komoru posjetio je 16. siječnja 2014. Generalni konzul Republike Hrvatske u Zürichu Hrvoje Cvitanović kako bi razgovarao o ekonomskim prilikama u toj zemlji i mogućnostima koje hrvatski obrtnici i poduzetnici imaju u plasmanu svojih roba i usluga na švicarskom tržištu.

Konzula su u Hrvatskoj obrtničkoj komori primili Sanja Želinski-Matunec, Anđelko Vojvoda i Suzana Kolesar. Švicarska je ekonomija izuzetno jaka, a mala i srednje poduzeća su u 87 posto slučajeva orijentirana na izvoz kazao je Cvitanović, što u uvjetima jakog franka Švicarsku može odvući u ekonomsku recesiju no ne i u socijalne poteškoće, budući da je stopa nezaposlenosti već dugo na razini od oko 3 posto radnog stanovništva.
Švicarski proizvođači, među kojima metalo-prerađivači najčešće traže partnere u inozemstvu, primjenjuju novu strategiju „zemlja po zemlja, regija po regija“, ističući da im je Hrvatska sve zanimljivija, no i da u Hrvatskoj često nailaze na nedovoljno pripremljene projekte.
Radi se najčešće o tome da projekti nisu pripremljeni do razine studije izvedivosti, iz koje su jasni profiti koje konkretni posao donosi, pa moguće investicije iz Švicarske padaju na tom koraku.
Također je potrebna državna strategija i pomoć – i u velikim i u malim projektima, no kod nas je često preklapanje nadležnosti ili izostanak aktivnosti i ogluha državnih tijela, kada su pozvana da pomognu.
Metaloprerađivači Rijeke i okolice već su izrazili interes za povezivanje sa švicarskim partnerima, odlučivši se za sustavan i ozbiljan pristup tome tržištu.
Hrvatskim obrtnicima ne ide u prilog slab izvozni potencijal i nepoznavanje jezika, no komore bi u iskoraku na švicarsko tržište mogle imati važnu ulogu u uspostavi gospodarske suradnje povezivanjem sa srodnim švicarskim komorama, u obrazovanju i u podupiranju poslovnih aktivnosti, naglasio je Cvitanović.
Domaćine je zanimala regulacija prekograničnog pružanja usluga, mogućnosti za suradnju među komorama (regionalnim i nacionalnim), mogući projekti koji bi poduprjeli predstavljanje hrvatskih obrta na švicarskom tržištu uključujući švicarsko-hrvatske poslovne razgovore u Zagrebu kao i švicarski sajmovi zanimljivi hrvatskim obrtnicima, no o tome će još biti govora u nastavku suradnje HOK-a i hrvatskih diplomatsko-konzularnih predstavništava u Švicarskoj i svijetu.
Razgovaralo se i o prijedlogu projekta iz područja smanjivanja administrativnih barijera za poduzetnike kojeg je izradilo Tajništvo Suda časti i Centra za mirenje HOK-a, a morao bi biti predložen za financiranje iz švicarskog financijskog doprinosa namijenjenog Hrvatskoj.
(croatia.ch/Zvonimir Mitar, urednik@croatia.ch)

Izvor: Hrvatska obrtnička komora