Diskutiralo se o tome što bi sve trebalo poduzeti da bi hrvatska nacionalne manjina u Crnoj Gori na području medija, kulture, obrazovanja, ekonomskog i društvenog života postigla svoja puna manjinska prava

U Galeriji solidarnosti 22. veljače održan je sastanak Odbora stručnjaka Vijeća Europe i predstavnika hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori. Predstavnici manjine su bili: Ana Vuksanović, tajnica Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore; Marin Čaveliš, član Hrvatskog nacionalnog vijeća; Tripo Schubert , Joško Katelin, Tijana Petrović i Dijana Milošević iz Hrvatskog građanskog društva; Tanja Grabić, novinarka Dux radija.

Odbor stručnjaka je već održavao sastanke na kojima se s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori upoznao s problemima s kojima se susreću te razgovarao o mogućim rješenjima te realizaciji svega za što se jedna manjina treba zalagati – jezik, povijest, kulturu, tradiciju. Diskutiralo se o tome što bi sve trebalo poduzeti da bi hrvatska nacionalne manjina u Crnoj Gori na području medija, kulture, obrazovanja, ekonomskog i društvenog života postigla svoja puna prava kao manjina.

Nazočni su se upoznali s radom Radija Dux, kao jedinog hrvatskog medija u Crnoj Gori, Hrvatskim glasnikom, kao jedinom tiskanom mediju u Crnoj Gori, a prof. Dijana Milošević je kao prosvjetni radnik dala odlične smjernice za poboljšanje obrazovnog sustava tj. za korištenje 20 posto gradiva, gdje su djeca u mogućnosti upoznati se s hrvatskom kulturom, poviješću i jezikom, ali ta praksa nije u potpunosti zaživjela.

Nakon ovog susreta Odbor će napisati izvješće u kojem će iznijeti svoje mišljenje, kao i preporuke o načinu poboljšanja položaja manjinskih jezika u Crnoj Gori. Nakon toga će izvješće biti predano Odboru ministara vijeća Europe, koji će zatim kontaktirati određene stručnjake s danim preporukama.
(www.radiodux.me)