Tema Foruma „Prijenos poslovanja malih i srednjih poduzeća – dobra praksa i izazovi“
Policy Forum održava se u sklopu 29. RENT konferencije – najvažnije europske istraživačke konferencije o poduzetništvu koja se po prvi put održava u Zagrebu od 18. do 20. studenog 2015.g. u organizaciji European Institute for Advanced Studies in Management (EIASM) i European Council for Small Business (ECSB). Domaćin ovogodišnje konferencije je Ekonomski fakultet u Osijeku, Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, a partner – Hrvatska gospodarska komora.
Na predkonferencijskom Policy Forumu koji će se održati u srijedu, 18. studenog 2015. u Hrvatskoj gospodarskoj komori (Rooseveltov trg 2, Zagreb) s početkom u 14:30 sati, bit će prezentirana iskustva europskih zemalja u kreiranju sustava podrške za uspješan prijenos poslovanja malih i srednjih poduzeća.
Sudionici Policy Foruma su europski stručnjaci za business transfer iz Finske, Nizozemske, Belgije, Švedske, Španjolske, Francuske i Hrvatske. Partner u organiziciji Policy Foruma je CEPOR – Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva, koji je proveo Business Transfer Barometar – prvo istraživanje na temu business transfera u Hrvatskoj.
Business transfer predstavlja proces prijenosa vlasništva nad poduzećem na drugu osobu ili drugo poduzeće, čime se osigurava kontinuitet poslovnih aktivnosti poduzeća. Business transfer može se realizirati kroz prenošenje poduzeća na članove obitelji, prodaju poduzeća vlastitim zaposlenicima, osobama izvan poduzeća ili drugim poduzećima. Često se business transfer pokreće radi umirovljenja vlasnika poduzeća, ali mogu postojati i drugi razlozi – promjena interesa vlasnika poduzeća, incidentne situacije, promjene u konkurentnom okruženju i sl.
Business transfer je kompleksan proces, koji za mala poduzeća često predstavlja i veći izazov – zbog dominantne uloge vlasnika u većini aspekata funkcioniranja poduzeća.
Istraživanja su pokazala da poduzeća koja uspješno prolaze kroz business transfer proces imaju značajno bolje pokazatelje uspješnosti, u smislu stope preživljavanja, povećanja prihoda i dobiti, inovativnosti i povećanja zaposlenosti. Unatoč tome, nacionalne politike u području poduzetništva fokusirane su na poduzetnike početnike (start-up) i zanemaruju kompleksnost business transfer procesa, i podršku koju već etablirani poduzetnici trebaju u tom procesu.
Na Policy Forumu diskutirat će se o izazovima u kreiranju nacionalnih sustava podrške za poduzetnike u procesu business transfera, s posebnim naglaskom na stanje u zemljama Europske unije.
(HGK-najava)

Program