Petnaestak polaznika Croaticuma, Hrvata iz južnoameričkih zemalja, iz Australije, Mađarske i Austrije pokazalo je interes i prijavilo se na ljetne programe Matice

Odjel za kulturu Hrvatske matice iseljenika organizirao je 18. travnja predstavljanje programa Matice za polaznike Croaticuma – Centra za hrvatski kao drugi i strani jezik pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Riječ je o potomcima hrvatskih iseljenika i hrvatskih manjinskih zajednica u europskim zemljama koji su došli u Hrvatsku učiti jezik i kulturu svojih predaka. Maticu su posjetile dvije grupe polaznika zainteresiranih za sudjelovanje u Matičinim programima.
Ljetni program Odjela za kulturu predstavila je rukovoditeljica Odjela mr. sc. Snježana Jurišić s naglaskom na 5. reviju tradicijske odjeće i izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske koja se od 2. do 7. srpnja 2018. održava u Bosni i Hercegovini sa završnom večeri 6. srpnja u Tomislavgradu. Predstavljanjem Matičina portala i Facebook stranice pokazani su i ostali ljetni dugogodišnji programi poput Eco Heritage Task Forcea, seminara Stvaranje kazališta, Ljetne Škole hrvatskog folklora, ali i povremeni programi kao što su izložbe, okrugli stolovi, promocije, Tamburaški festival mladih HBZ-a i dr.
Polaznici su pozvani da preko mrežnih stranica HMI-ja prate najave i prema svojim preferencijama prijave sudjelovanje, volontiranje ili da sami pošalju prijedloge i ideje za suradnju.
Od tridesetak polaznika, Hrvata iz južnoameričkih zemalja, iz Australije, Mađarske i Austrije, pola ih se već prijavilo za pojedine programe. Odaziv i interes je bio velik, što nas veseli jer će se osim učenja hrvatskog jezika na taj način bolje upoznati i s našom baštinom i tradicijom te steći širu sliku o bogatstvu hrvatske kulture.

Tekst: Snježana Jurišić