Mainz je ustupio Hrvatskoj kulturnoj zajednici 50. mjesto, od njih čak 160, u svojoj poznatoj karnevalskoj povorci zvanoj “Rosenmontagszug” 

U povodu 50 godina prijateljstva gradova Mainza i Zagreba, Mainz je ustupio Hrvatskoj kulturnoj zajednici 50. mjesto, od njih čak 160, u svojoj poznatoj karnevalskoj povorci zvanoj “Rosenmontagszug”. Po tradiciji, karnevalska povorka održana je 27. veljače u Mainzu.

U znak prijateljstva i dobrih odnosa, kroz cijelu karnevalsku povorku, dugu čak osam i pol kilometara, provlačilo se ime Hrvatske kulturne zajednice i Hrvata iz Mainza. Žene HKZ Mainz nosile su narodne nošnje sa šestinskim kišobranom, a muškarci crne frakove.

Prije negoli je karnevalska povorka krenula, na glavnoj tribini ispred Gradskog kazališta u Mainzu, smjestila se cijela gradska elita, od gradonačelnika Michaela Eblingena pa do predsjednice Savezne pokrajine Rheinland-Pfalz Malu Dreyer. U goste su pozvali i generalnog konzula RH u Frankfurtu Vladimira Duvnjaka i dodijelili mu počasni orden Grada Mainza.

Na poziv gradonačelnika Eblingena, u Mainz je došla izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Biserka Bucković, posebna viša savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti te Tihana Marić iz Odjela za međunarodne odnose Grada Zagreba.

Sve to prenosile su njemačke TV- kuće, koje su poseban naglasak stavljale na Hrvate u Mainzu, izvješćujući kako je ovaj dan tek uvertira u proslavu 50 godina prijateljstva Mainza i Zagreba.

Fotogalerija