Misu u prepunoj crkvi Sv. Bonifacija u Mainzu predvodio je, uime zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, zagrebački pomoćni biskup i generalni vikar Zagrebačke nadbiskupije Ivan Šaško, u zajedništvu s ravnateljem Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislavom Markićem i delegatom za hrvatsku pastvu u Njemačkoj Ivicom Komadinom te drugim svećenicima

Hrvatska katolička misija Mainz proslavila je u subotu, 28. i nedjelju, 29. listopada pedesetu obljetnicu postojanja i djelovanja. Središnji događaj bilo je svečano nedjeljno slavlje u crkvi Sv. Bonifacija u Mainzu, u kojoj se okupljanju Hrvati katolici iz te misije. Misu je u punoj crkvi predvodio uime zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, zagrebački pomoćni biskup i generalni vikar Zagrebačke nadbiskupije Ivan Šaško, u zajedništvu s ravnateljem Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislavom Markićem, delegatom za hrvatsku pastvu u Njemačkoj Ivicom Komadinom, uime Biskupije Mainz biskupskim vikarom Dietmarom Giebelmannom, katedralnim dekanom u Mainzu Heinzom Heckwolfom, te s dvojicom dominikanaca iz Mainza o. Diethardom Zielsom i o. Franom Prcelom, te s prof. dr. fra Antom Crnčevićem s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu. U misnom slavlju sudjelovali su i veleposlanik RH iz Berlina dr. Gordan Grlić Radman i generalni konzul Generalnog konzulata RH iz Frankfurta Vladimir Duvnjak, provincijska predstojnica Školskih sestara franjevaka Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina sa sjedištem u Sarajevu s. Kata Karadža sa skupinom svojih sestara, kao i predstavnici policije gradova – prijatelja Zagreba i Mainza.
Sve je pozdravio voditelj misije fra Ante Bilić, podsjetivši kako je u toj crkvi prvi voditelj misije fra Stjepan Pavić slavio prvu misu za Hrvate 1. listopada 1967. godine. Od tada se svake nedjelje i blagdana, uz male prekide, misa na hrvatskom jeziku slavi upravo u toj crkvi. U uvodnoj riječi biskup Šaško prenio je pozdrave kardinala Bozanića, koji ga je, kako je istaknuo, poslao u tu misiju, da svima prenese njegovu blizinu, čestitke i molitveno zajedništvo.
Na kraju misnog slavlja prigodnu riječ uputio je biskupski vikar Giebelmann koji je izrazio zahvalnost hrvatskim sugrađanima na pomoći oko izgradnje Njemačke. Misno slavlje animirao je misijski mješoviti zbor pod vodstvom pastoralne suradnice s. Dionizije Tomas i orguljskom pratnjom dr. Joze Majdančića.
Večer ranije, 28. listopada, u Ludwig-Eckes-Festhalle u Nieder-Olm kod Mainza održana je prigodna akademija. Mnoštvo uzvanika i gostiju okupilo se na proslavi 50. obljetnice Hrvatske katoličke misije. Sve je srdačno pozdravio voditelj HKM Mainz fra Ante, iskazavši zahvalnost što su među njima zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, biskup Mainza dr. Peter Kohlgraf, biskupski vikar biskupije Mainz Dietmar Giebelmann, ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislav Markić, provincijska predstojnica s. Kata Karadža, svećenici, među kojima su bili i dominikanci o. Diethard Ziels i o. Frane Prcela. Fra Ante je također pozdravio novog veleposlanika RH u Berlinu dr. Gordana Grlića Radmana, hrvatskog generalnog konzula iz Frankfurta Vladimira Duvnjaka, počasnog hrvatskog konzula u Mainzu Richarda Patzkea, gradonačelnika Mainza Michaela Eblinga te brojne predstavnike njemačkih i hrvatskih udruga i klubova iz Mainza i okolnih gradova.
Proslavi su nazočili i predstavnici policije iz gradova Mainza i Zagreba te predstavnici raznih udruga koji su vezani uz suradnju s gradom Zagrebom, a fra Ante je posebno pozdravio predsjednicu Hrvatske kulturne zajednice Mainz Katicu Vranešu i vodstvo i igrače nogometnog kluba „Croatia” Mainz. U kulturno-zabavnom dijelu programa nastupili su članovi misijskih folklornih skupina iz HKŽ Main Taunus/Hochtaunus i HKM Mainza, dok je glavni glazbeni gost večeri bio hrvatski branitelj i pjevač Đuka Čaić. Kroz program su vodile Josipa Marić i Marina Džaja.
(IKA)