Hrvatski pomorski muzej Split i Hrvatska matica iseljenika – podružnica Split pokrenuli su projekt izučavanja povijesti iseljeništva Dalmacije, a 7. prosinca pokreću Virtualni muzej iseljeništva Dalmacije

Hrvatski pomorski muzej Split i Hrvatska matica iseljenika – podružnica Split ove su godine pokrenuli projekt izučavanja povijesti iseljeništva Dalmacije.
U sklopu tog projekta HMI – podružnica Split u suradnji s Hrvatskim pomorskim muzejom Split, 7. prosinca u 18.00 sati pokreće Virtualni muzej iseljeništva Dalmacije.
Inicijativa je u skladu sa zahtjevima hrvatske dijaspore u Južnoj Americi, izražena u deklaracijama proizašlim sa sastanaka iseljenika u Boliviji i Čileu. Uvid u budući virtualni muzej, kojeg se pokreće uz potporu Splitsko-dalmatinske županije, pružit će: · dr. sc. Danka Radić, ravnateljica Hrvatskog pomorskog muzeja Split, dr. sc. Tonći Šitin, povjesničar, Ljubomir Radić, prof. povjesničar i Branka Bezić Filipović, voditeljica splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika (video o Ivanu Ursiću, hrvatskom graditelju svjetionika na Pacifiku; kontakt uspostavljen putem Skypea s njegovim unukom Juanom Ursićem Lealom iz Čilea).
U drugom dijelu večeri bit će predstavljen program povezivanja muzeja i Odjela s udrugama koje se bave poviješću i baštinom na srednjodalmatinskim otocima.
Prvi takav program pod naslovom „4 otoka/4 mjesta/4 recepta“ povezuje Brač, Hvar, Korčulu i Vis, odnosno mjesta Bol, Stari Grad, Blato na Korčuli i Vis. Svi su ti otoci izrazito iseljeničke sredine, a naši otočani u svijetu spremaju tradicionalne recepte po sjećanju, najčešće neispravno. Maja Duka će govoriti o gastronomskoj baštini vezanoj za otok Brač , Vinka Tudor o starograjskom paprenjaku i njegovoj pripremi , povjesničarka Ivana Sardelić o blatskoj lumbliji i njenom povijesnom aspektu a ravnateljica osnovne škole u Visu Anela Borčić o viškoj pogači.
U okviru projekta planira se nastavak sakupljanja knjiga za zbirku „Druga domovina“ knjižnice Antonio Rendić Ivanović iz Sutivana na Braču,pa će se tim povodom prisutnima obratiti Franjo Mlinac, ravnatelj knjižnice.
Moderator programa bit će dr. sc. Tonći Šitin, a u glazbenom dijelu nastupit će muška klapa „Filip Dević“.
S obzirom na to da želimo naše iseljeništvo naučiti kako spremiti neke tradicionalne recepte, 8. prosinca 2017. u 10 sati priredit ćemo radionicu na Visokoj školi za sportski i turistički menadžment Aspira. Snimljeni materijal postavit ćemo na stranici virtualnog muzeja i poslati na sve portale hrvatskih iseljenika u svijetu.

Ravnateljica Hrvatskog pomorskog muzeja Split Danka Radić, voditeljica splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika Branka Bezić Filipović, predsjednik uprave Visoke škole za sportski i turistički menadžment Aspira Alen Jerkunica pozivaju da im se 7. prosinca u 18.oo sati pridružite u Pomorskom muzeju na Gripama, Glagoljaška 18. Također, 8. prosinca u 10.00 sati na Visokoj školi za sportski i turistički menadžment Aspira, Split, Domovinskog rata 65.

Tekst: Branka Bezić Filipović