Godine 1974. poslan je za dušobrižnika hrvatskih radnika u HKM u Beč, a nakon četiri godine djelovanja preuzima vodstvo HKM-a u njemačkom Freudenstadtu gdje ostaje do 1982. godine. Ponovno odlazi u Austriju gdje je imenovan voditeljem HKM-a u Linzu i delegatom Definitorija Provincije za braću u Austriji. Godine 1996. preuzima službu naddušobrižnika za hrvatsku iseljeničku pastvu u Austriji. Na tim je službama bio sve do 2014. godine kada se vratio u domovinu

Fra Josip Tretnjak, član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, koji je preminuo u Čakovcu u srijedu 7. listopada u 68. godini života, 52. redovništva i 43. godini svećeništva, pokopan je 9. listopada na čakovečkom groblju. Sprovodne obrede i misu zadušnicu predvodio je varaždinski biskup Josip Mrzljak u zajedništvu s biskupom Linza u miru mons. Maximilianom Aichernom i predsjednikom Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu sarajevskim pomoćnim biskupom Perom Sudarom, provincijalnim ministrom Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ilijom Vrdoljakom te brojnim franjevcima i drugim svećenicima.
Oproštaju i ukopu u franjevačku grobnicu nazočilo je mnoštvo vjernika župe sv. Nikole biskupa, u kojoj je posljednju godinu dana o. Tretnjak obavljao službu župnog vikara, vjernici iz Hrvatske katoličke misije u austrijskom Linzu gdje je službovao više od dva desetljeća, članovi obitelji, rodbina i vjernici iz njegova rodnog Štefanca nedaleko Čakovca, više od 60 franjevaca svećenika, časne braće i bogoslova, 20-ak svećenika na službama u međimurskim župama, redovnice iz više zajednica te mnogi drugi. Životni put tog zauzetog pastoralnog djelatnika prikazao je provincijalni ministar fra Ilija Vrdoljak koji je istaknuo da su ga kao odgovornog i radišnog franjevca i svećenika svi iskreno voljeli, a njegov rad izuzetno cijenili.
Fra Josip Tretnjak rođen je 9. ožujka 1948. godine u obitelji Franje i Eve r. Crkvenčić. Nakon osnovne škole 1962. godine ulazi u franjevačko sjemenište i gimnaziju na zagrebačkom Kaptolu. Nakon godine novicijata u Cerniku (1964.-1965.) i završetka sjemeništa i gimnazije, 1967. godine upisuje u Zagrebu Teološki fakultet koji završava 1974. godine. Za svećenika je zaređen 8. srpnja 1973. godine i namješten je kao apsolvent bogoslovije u franjevački samostan u Slavonskom Brodu, gdje ostaje kratko vrijeme. Ubrzo će njegova glavna misija postati iseljenički pastoral hrvatskih radnika u Austriji i Njemačkoj. Već 1974. godine poslan je za dušobrižnika hrvatskih radnika u HKM u Beč, a nakon četiri godine djelovanja preuzima vodstvo HKM-a u njemačkom Freudenstadtu gdje ostaje do 1982. godine. Ponovno odlazi u Austriju gdje je imenovan voditeljem HKM-a u Linzu i delegatom Definitorija Provincije za braću u Austriji. Godine 1996. preuzima službu naddušobrižnika za hrvatsku iseljeničku pastvu u Austriji. Na tim je službama bio sve do 2014. godine kada se vratio u domovinu, u svoje Međimurje, preuzevši službu župnoga vikara i ekonoma u samostanu i župi sv. Nikole u Čakovcu. Preminuo je na blagdan BDM od Krunice u Županijskoj bolnici u Čakovcu od posljedica zloćudne bolesti koja ga je pratila posljednjih godina.
(IKA)