Djelatnici Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru objavili su da je potopljeno naselje koje je prošle godine pronađeno u podmorju Pašmanskog kanala staro čak tri i pol tisuće godina. Ovo otkriće od iznimne je važnosti jer naselje datira u srednje brončano doba, o kojem se dosad na prostoru sjeverne Dalmacije nije ništa znalo

U podmorju pokraj Zadra pronađeno je iznimno značajno arheološko otkriće. Riječ je o jednom od najvažnijih prapovijesnih podmorskih lokaliteta u Hrvatskoj, koji se sastoji od naselja i pripadajuće luke. Ovo je jedini podmorski arheološki lokalitet uz obalu sjeverne Dalmacije koji je očuvan i prebogat nalazima iz prapovijesti.
Djelatnici Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru objavili su da je potopljeno naselje koje je prošle godine pronađeno u podmorju Pašmanskog kanala staro čak tri i pol tisuće godina. Ovo otkriće od iznimne je važnosti jer naselje datira u srednje brončano doba, o kojem se dosad na prostoru sjeverne Dalmacije nije ništa znalo.
Nalazište je pronađeno u Pašmanskom kanalu uz otočić Ričul nedaleko mjesta Turanj u sjevernoj Dalmaciji pa su ga arheolozi prozvali Turanj-Ričul. Prostire se na nekoliko hektara, a od obale je udaljeno svega pedesetak metara. Leži na dubini do tri metra i jedno je od najvažnijih prapovijesnih podmorskih lokaliteta u Hrvatskoj.
U istraživanju su sudjelovali djelatnici i studenti Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru.
Istraživači su pretpostavili da naselje datira u liburnsko razdoblje (11. stoljeće prije Krista), odnosno da je staro oko tri tisuće godina. Međutim, s obzirom na to da su znali kako se oblik keramike u prapovijesti dugo nije mijenjao, smatrali su da je moguće kako je naselje i starije pa su napravili detaljnije analize.
Pronađeni su ulomci raznovrsne prapovijesne keramike, među kojima prevladavaju lonci, zdjele i šalice. Nađeni su i arheološki ostaci nastamba, a lociran je i potopljeni nasip od kamena dug oko tristo metara, kojim je prije više tisućljeća otočić Ričul bio spojen s obližnjim kopnom.
Ovaj lokalitet arheolozima je poznat unatrag nekoliko desetljeća. Otkrio ga je arheolog Zdenko Brusić koji je među prvima oko Ričula zamijetio tragove iz prapovijesnog razdoblja, prije svega keramiku. U novije doba na fotografijama iz zraka uočene su pravilne konstrukcije na dnu mora između otočića Ričula i priobalnog mjesta Tukljača pa su 2014. godine arheolozi odlučili istražiti o čemu se radi.
U podvodnim su istraživanjima sudjelovali arheolozi doc. dr. sc. Mato Ilkić (voditelj istraživanja), doc. dr. sc. Mate Parica (zamjenik voditelja istraživanja), Marko Meštrov i Maja Kaleb. Pomagali su im i studenti arheologije Sara Iglić, Paulo Iglić te Mario Sajatovski.
(net.hr)