Na Kupinoviku se maslinovo ulje proizvodilo još u antičko doba

Na lokalitetu Kupinovik, velikom antičkom kompleksu u Starogradskom polju (Faroskoj hori) što je od 2008. godine na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine, upravo su obavljena arheološka istraživanja.

Nastavak je to projekta koji financira Ministarstvo kulture RH, dok je nositelj projekta JU Agencija za upravljanje Starogradskim poljem. Istraživanja vodi arheologinja Andrea Devlahović.

– Kupinovik je istraživan krajem 70-ih godina prošlog stoljeća od strane prof. dr. sc. Marina Zaninovića i predstavlja jedan od najpoznatijih lokaliteta u Starogradskom polju. Odavde potječe grčki natpis koji spominje Komona, sina Filoksenidova, ali i natpis iz rimskog vremena. Sve nam to govori o višestoljetnom korištenju ovoga gospodarskog kompleksa, baš kao i brojni ostaci arhitekture, preša za masline, kamenice za ulje i slično – kazala je Devlahović.

Osim arheološkog istraživanja, projekt uključuje i uređenje lokaliteta za prezentaciju, s obzirom na to da je sljedeće 2016. godine važna obljetnica za Stari Grad i Starogradsko polje, 2400 godina od utemeljenja starogrčkog Farosa i nastanka Faroske hore.

Tekst: Mirko Crnčević (Slobodna Dalmacija)