Dugogodišnja uspješna suradnja Ansambla hrvatskih narodnih plesova i pjesama Lado i Pasionske baštine bit će potvrđena i ove godine korizmenim koncertom „Gospin plač” s napjevima Gospina plača kroz hrvatske krajeve, koji će Lado u zagrebačkoj katedrali održati 28. ožujka

Na konferenciji za novinare održanoj u srijedu, 18. ožujka u Muzeju Mimara u organizaciji Udruge Pasionska baština predstavljen je program http://www.pasionska-bastina.com ovogodišnjih 24. po redu svečanosti Pasionske baštine . O značenju te višegodišnje manifestacije uvodno je govorio predsjednik udruge mr. Jozo Čikeš.
Prof. Stanko Špoljarić ukratko je predstavio likovne izložbe koje će se odvijati tijekom cijele ove manifestacije. Poseban naglasak stavio je na izložbe koje i otvaraju ovogodišnje svečanosti. To je izložba „Križni put” Krune Bošnjaka i „Teme Velikoga tjedna” Vladimira Blažanovića. Tu je i izložba „Hrvatski umjetnici na temu Muke i Uskrsnuća” koja će predstaviti djela pristigla na VI. trienalnu natječajnu izložbu. U tom vidu je istaknuo rekordan broj pristiglih umjetničkih radova, njih 91.
Jasenka Ostojić upoznala je prisutne s glazbenim događanjima istaknuvši po prvi put internacionalizaciju ove manifestacije. Naime, na ovogodišnjim svečanosti se kao sudionik pojavljuje Mješoviti zbor „Cantus novus” iz Helsinkija koji će izvesti pasionske skladbe estonske, njemačke i drugih tradicija.
Joško Ćaleta prikazao je organizacijske momente s kojima se susretao u organizaciji ovogodišnjih zbivanja. Posebno je naglasio ekumenski KUD „Lovor” iz Trnjana u kojem djeluju katolici i pravoslavci, a koji će ovom prigodom izvesti korizmeno-uskrsne napjeve Brodsko-posavske županije pod naslovom „Stala Majka pod raspelom”.
U ovoj prigodi o nastavku dugogodišnje uspješne suradnje Ansambla hrvatskih narodnih plesova i pjesama Lado i Pasionske baštine govorila je Livija Zgurić iz Ansambla Lado. Naglasila je kako će ove godine Lado u zagrebačkoj katedrali 28. ožujka održati korizmeni koncert „Gospin plač” s napjevima Gospina plača kroz hrvatske krajeve.
Ovogodišnje svečanosti Pasionske baštine službeno će biti otvorene u subotu, 21. ožujka u 12 sati u Muzeju Mimara izložbom Krune Bošnjaka i Vladimira Blažanovića. Neslužbeni početak ovogodišnje Pasionske baštine je savjetovanje i koncert o Pasionskoj baštini Hrvata u Mađarskoj koji se 14. ožujka održao u Pečuhu i Sotinu.
(IKA)