Cilj je ZBF-a predstaviti domaću književnost u kontekstu aktualne svjetske produkcije, a inicijativi se odazvalo dvadesetak hrvatskih nakladnika

Sedmodnevna kulturna manifestacija Zagreb Book Festival (ZBF) premijerno će danas otvoriti svoja vrata bogatim programom događanja u čijem je središtu knjiga, a hrvatskoj će se publici u cjelodnevnim festivalskim druženjima predstaviti čak tridesetak istaknutih domaćih i inozemnih gostiju.
Prvi ZBF održava se od 18. do 24. svibnja u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) a prvi večernji program nakon svečanog otvorenja bit će posvećen švedskom piscu i odvjetniku Jensu Lapidusu, jednoj od najistaknutijih zvijezda globalno popularne suvremene švedske krimi književnosti. U glavnom će programu ZBF ugostiti i Svena Nordqvista, Ulfa Starka, Kristinu Ohlsson, i spisateljsko-scenaristički duo Roslund & Thunberg, te istaknutu tursku novinarku i spisateljicu Ece Temelkuran.
Inicijativi se odazvalo dvadesetak hrvatskih nakladnika, među kojima Fraktura, Sandorf, Planetopija, Durieux, Profil Knjiga, Mozaik knjiga, Jesenski i Turk, Naklada Ocean More, Šareni dućan, Školska knjiga, VBZ, Veble Commerce, Planet Zoe, Znanje i drugi.
Cilj je ZBF-a predstaviti domaću književnost u kontekstu aktualne svjetske produkcije, pa će dio programa pod nazivom “Domaće i svježe” biti posvećen najzanimljivijim recentnim ostvarenjima domaćih autora nevezanih za žanr, kroz premijerne promocije relevantnih i aktualnih izdanja hrvatskih izdavača objavljenih u prvih pet mjeseci ove godine.
(Narod.hr)