Povodom godišnjice izuma torpeda priredit će se prigodna izložba fotografija velikog formata na Korzu, Udruga za promicanje i očuvanje riječke industrijske baštine Pro Torpedo će prirediti znanstveno-stručni skup a tijekom godine će biti još mnogo predavanja, skupova i radionica na ovu temu

Sljedeće godine u Rijeci se obilježava 150. godišnjica izuma torpeda a program obilježavanja počeo je otvaranjem muzejskog depoa u bivšem skladištu kod autobusng kolodvora na Žabici gdje su premještena torpeda i njihovi dijelovi iz riječkih muzeja, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare.
Tu je nekoliko torpeda, maketa u prirodnoj veličini na kojima se vidi unutrašnjost, dijelovi i instalacija za video prezentacije odgovarajućeg video materijala. Izlošci su iz Muzeja grada Rijeke i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja. U ovom prostoru u proljeće sljedeće godine planira se otvoriti velika izložba o torpedu i njegovu nastajanju.
Ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović kazao je da je glavni cilj ovog obilježavanja otvaranje novog muzeja namijenjenog ukupnoj tehničko-povijesnoj i gospodarskoj povijesti Rijeke. Dubrović je podsjetio na reprezentativnu izložbu torpeda priređenu u ovome muzeju 2010. godine.
Ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Tea Perinčić navela je da je muzej još 1969. godine preuzeo zbirku očuvanih torpeda i dijelova od nekadašnje tvornice Torpedo. Oni se nisu izlagali niti su bili muzejski obrađivani, do uspostavljanja tehničke zbirke u muzeju 2007. godine, rekla je.
Istaknula je da je nekadašnja JNA odnijela najvrjednije primjerke torpeda iz Rijeke u Split povodom otvaranja ratne luke Lora te se od 1980. godine nalaze u Pomorskom muzeju Split. Perinčić je naglasila da se intenzivno djeluje na stvaranju mogućnosti da se ta torpeda vrate u Rijeku.
Gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je da je izum torpeda bio jedan od događaja koji je Rijeku postavio na važno mjesto na karti svijeta. To nije samo ubojito oružje, nego i tada tehnološki savršen proizvod, zbog kojeg su u Rijeku dolazili znanstvenici i stručnjaci te potom razvijali njeno gospodarstvo, rekao je.
Obersnel je kazao da bi budući muzej prirodno svoje mjesto trebao imati u prostoru bivše tvornice Torpedo, gdje je nastao i gdje je proizvođen. Danas torpedo nije samo povijest i uspomena, nego i turistički potencijal, rekao je Obersnel, navevši da je priča o torpedu i industrijskoj baštini jedan od aduta Rijeke u kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture.
Povodom 150. godišnjice izuma torpeda priredit će se prigodna izložba fotografija velikog formata na Korzu, Udruga za promicanje i očuvanje riječke industrijske baštine Pro Torpedo će prirediti znanstveno-stručni skup a tijekom godine će biti još mnogo predavanja, skupova i radionica na ovu temu. Doznajte više o izumitelju torpeda.
(Hina)