Ovogodišnji polaznici dolaze iz Kanade, BiH, Njemačke, Mađarske, Srbije, Švicarske i različitih dijelova Hrvatske. Njima se pridružuje i jedanaest izvornih demonstratora, vrsnih majstora raznih tekstilnih tehnika i vještina u izradi narodnih nošnji i tradicijskog nakita

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika i u suradnji s Posudionicom i radionicom narodnih nošnji iz Zagreba u srijedu, 15. srpnja ove godine započinje u Klesarskoj školi u Pučišćima na otoku Braču trinaesta Hrvatska etnoriznica – radionica narodnih nošnji.
Ovogodišnji polaznici dolaze iz Kanade, BiH, Njemačke, Mađarske, Srbije, Švicarske i različitih dijelova Hrvatske. Njima se pridružuje i jedanaest izvornih demonstratora, vrsnih majstora raznih tekstilnih tehnika i vještina u izradi narodnih nošnji i tradicijskog nakita.
Program je utemeljio i osmislio voditelj Hrvatske etnoriznice prof. Josip Forjan. Prema stupnju dosadašnjeg znanja polaznici se dijele u dvije grupe: paralelno će se održavati nastava za početnike i napredne polaznike. Dok početnici uče osnovne tehnike, napredni polaznici mogu izabrati one tehnike koje smatraju važnima za svoj daljnji rad, pa tako primjerice mogu odabrati učenje izrade čipke, tkanje na tkalačkom stanu, zlatovez, različite vrste vezova i načine ukrašavanja tkanina, krojenje, šivanje, izradu tradicijskog nakita, pletenje itd. Posebno zainteresirani polaznici u naprednoj grupi moći će upoznati brojne tehnike potrebne za izradu hrvatskih narodnih nošnji iz pojedinih krajeva naše domovine, te nošnje Hrvata koji žive u susjednim zemljama, ali i saznati sve o održavanju nošnji, restauraciji i primjeni na folklornoj sceni. Uz svakodnevnu praktičnu nastavu predviđena su i teorijska predavanja.
Hrvatska etnoriznica završava u petak, 24. srpnja u poslijepodnevnim satima tradicionalnom izložbom radova u reprezentativnoj izložbenoj dvorani Klesarske škole u Pučišćima. Svoje će radove izložiti svi polaznici i demonstratori a pritom će svi zajedno tijekom izložbe i izrađivati vezove, tkati, plesti, izrađivati čipke, što privlači iznimnu pažnju posjetitelja, mještana Pučišća i njihovih gostiju.

Tekst: Srebrenka Šeravić