Organizator je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova , a na Forumu će uz šefove diplomacija susjednih zemalja, Igora Lukšića (Crna Gora), Ivicu Dačića (Srbija), Zlatka Lagumdžiju (BiH), Nikolu Poposkog (Makedonija), Envera Hoxhaja (Kosovo), Miroslava Lajčaka (Slovačka), Tibora Navracsicsa (Mađarska) sudjelovati i visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton i dr. 


Deveti Croatia Forum, tradicionalno posvećen temama vezanim uz jugoistok Europe i Europsku uniju, otvara se u Dubrovniku u nazočnosti 18 ministara vanjskih poslova iz EU-a i zemalja regije, drugih visokih europskih dužnosnika, ali i predstavnika SAD-a, Kine, Japana, Rusije i Novog Zelanda.
Tema ovogodišnjeg Foruma je zapadni Balkan i EU, drugim riječima naša regija i napredovanje prema članstvu. U našoj regiji to uvijek znači stabiliziranje i izgradnju države, kazala je za Hinu prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić najavljujući skup.
Organizator je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP), a na Forumu će uz šefove diplomacija susjednih zemalja, Igora Lukšića (Crna Gora), Ivicu Dačića (Srbija), Zlatka Lagumdžiju (BiH), Nikolu Poposkog (Makedonija), Envera Hoxhaja (Kosovo), Miroslava Lajčaka (Slovačka), Tibora Navracsicsa (Mađarska) sudjelovati i visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, europski povjerenici za proširenje i zaštitu potrošača Štefan Fuele i Neven Mimica, specijalni predstavnik EU-a u BiH Peter Sorensen i visoki međunarodni predstavnik za BiH Valentin Inzko.
Forum počinje kasno popodne temom EU integracija zapadnog Balkana: trenutna situacija. Sudionici će raspravljati o pitanjima koja su u ovom trenutku na dnevnom redu u jugoistočnoj Europi, Europskoj uniji, širem europskom susjedstvu i transatlantskim odnosima.
U petak će se održati tri panela: EU integracija zapadnog Balkana: sličnosti i razlike, Budućnost proširenja EU i Europske vrijednosti pred izazovima.
U subotu, posljednjeg dana skupa, održat će se okrugli stol na temu trenutne situacije u procesu europske integracije zapadnog Balkana.
Međunarodna konferencija Croatia Summit prvi put je održana 2006. kao sastanak na vrhu šefova država i vlada na temu Zaokruživanje europske južne dimenzije: vrijednosti koje nas povezuju, a ključni su naglasci bili vezani uz proces integracije u EU i NATO te sigurnosna pitanja.
Hrvatska je tada bila tek u prvoj godini pregovora s Europskom unijom. Crna Gora je u lipnju iste godine održala referendum o neovisnosti, čime je prestala postojati Država Srbija i Crna Gora, a početkom 2006. počeli su međunarodni pregovori o konačnom statusu Kosova.
Iduće godine tema Novi jug Europe opet je bila vezana uz pitanja stabilnosti i sigurnosti jugoistoka Europe. Tada je poručeno da bez stabilnosti i sigurnosti cijele regije, nema ni gospodarskog napretka, a niti napretka u euroatlantskim integracijama. Tako je treći summit 2008. održan o temi Sigurnost, razvoj i prosperitet, i to samo tri mjeseca nakon što je Hrvatska dobila pozivnicu za članstvo u NATO-u.

Godine 2009. tema je bila Europski strateški imperativi – energija, investicije i razvoj. Bilo je to nakon “plinske krize” u Europi, u siječnju iste godine. Godinu poslije skup je bio posvećen globalnim izazovima jugoistočne Europe.
U godini u kojoj je Hrvatska završila pregovore, 2011., tema summita je bila okrenuta budućnosti Novo desetljeće za jugoistok Europe završetak tranzicije, a iduće, 2012. fokus je bio na rezultatima i uspjesima prethodnih procesa.
Prošle godine, u kojoj je Hrvatska 1. srpnja postala punopravna članica Europske unije, summit je uspješno pretvoren u forum, a tema Europska energetska sigurnost okupila je troje potpredsjednika vlada i sedam ministara vanjskih poslova.
U Dubrovniku su tijekom proteklih susreta na vrhu uz političke vođe iz regije i šire, iz Slovačke, Mađarske, Poljske, BiH, Srbije, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Albanije, Bugarske i Rumunjske te dužnosnika europskih i ostalih međunarodnih institucija, gostovali i neki drugi visoki gosti, među kojima je 2012. bio i glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen.
(HRT)