Tematski program Was ist Europa? posvećen je ulasku Hrvatske u EU i prikazuje filmove o Europi 20. stoljeća, koji obrađuju teme poput nacizma, migracija, hladnog rata, komunističkog totalitarizma

Nagrađivanim animiranim filmom Ernest i Celestina u zagrebačkom kinu Europa počinje dugometražno izdanje Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest.
Jedan od devet filmova koji će se do 9. lipnja na Animafestu natjecati za nagrade, belgijsko-francuski film Ernest i Celestina o prijateljstvu malog miša koji nije htio postati stomatolog i velikog medvjeda koji nije želio postati javni bilježnik, dobitnik je Cesara za animirani film i posebne nagrade u Cannesu.
Prijavljeno je 65 filmova, a odabrani su oni kojima ne podilazimo publici, već nam imaju što pokazati i čemu nas naučiti, najavio je umjetnički direktor festivala Daniel Šuljić. Većina filmova nacrtana je rukom i s puno ljubavi, a tematski se mogu podijeliti na one utemeljene na stripovima ili dječjim slikovnicama i one koji su dokumentarnog karaktera, dodao je.
Program za djecu i mlade donosi 12 dugometražnih filmova. Novost su dvije vrste obiteljskih ulaznica, priređen je i bogati program radionica, a film Lota i tajna Mjesečeva kamena besplatno će se prikazati u Dubravi, Travnom i na Trešnjevci. Tematski program Was ist Europa? posvećen je ulasku Hrvatske u EU i prikazuje filmove o Europi 20. stoljeća, koji obrađuju teme poput nacizma, migracija, hladnog rata, komunističkog totalitarizma.
(HRT)