Hrvatski u osnovnim školama uči 1.396 učenika, a dvojezične razrede na novim srednjim školama pohađa 137 učenika. Sto i devet učenika više nego lani uči hrvatski jezik u osnovnim školama Gradišću, od toga ove godine i 371 prvašić

Diljem Gradišća za 32.400 djece 5. rujna počela je nova školska godina. Toga dana u školu je krenulo 2.260 prvašića. Hrvatski u osnovnim školama uči 1.396 učenika, što je više nego lani. Dvojezične razrede na novim srednjim školama pohađa 137 učenika. Sto i devet učenika više nego lani uči hrvatski jezik u osnovnim školama Gradišću.
– To je zato jer ima više dvojezičnih razreda, kazala je nadzornica za manjinsko školstvo u Gradišću mag. Karin Vukman-Artner. Ukupno su 103 razreda na 24 škole, u kojima se provodi dvojezično podučavanje. Tako su u Bajngrobu, Borti, Hirmanu, Svetom Mihalju i Željeznu opet mogli uvesti hrvatske razrede, rekla je nadzornica. U prvi razred osnovne škole širom Gradišća krenulo je 371 hrvatskih učenika.
Dvojezičnu novu srednju školu u Velikom Borištofu pohađa 41 učenik, šest manje nego lani. Među njima je 10 učenika prvoga razreda. Od ove školske godine na DNSŠ u Velikom Borištofu imaju opet četiri dvojezična razreda, za razliku od prošlogodišnja tri.
U Novoj srednjoj školi u Svetom Mihalju u južnom Gradišću u četiri dvojezična razreda se podučava hrvatski jezik za 50 -oro učenika, od toga 15 u prvom razredu. Deset učenika u 4. stupnju pohađa dvojezični razredu Novoj srednjoj školi u Rohuncu.
Na Novoj muzičkoj srednjoj školi Veliki Petarštof je 36 učenika u dvojezičnim razredima, a dvanaestoro ih pohađa takozvani „hrvatski muzički razred“ na 5. stupnju.
(hrvatskenovine.at)