Kristalnu maticu s imenom pokojnog maestra Vjekoslava Šuteja dobio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas 

Devetnaesto izdanje Dana Matice hrvatske – Mostarsko proljeće 2017., u okviru kojeg će biti izvedeno dvadesetak vrhunskih kulturnih programa, u utorak navečer, 21. ožujka otvorio je mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić.

Na svečanosti otvaranja dodijeljena su i priznanja koju Predsjedništvo Matice hrvatske Mostar dodjeljuje zaslužim pojedincima i ustanovama koji svojom potporom na najbolji način skrbe o Mostarskom proljeću.

Kristalnu maticu s imenom pokojnog maestra Vjekoslava Šuteja dobio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

Kristalne matice sa Šutejevim imenom dobili su i župan Splitsko-dalmatinske županije Zlatko Ževrnja i urednik Redakcije za kulturu BHRT-a Dževdet Tuzlić.

Nakon svečanosti otvorenja Teatar Gavran izveo je predstavu Mire Gavrana “Pivo”, a u sljedećih trideset dana mostarska publika moći će uživati u dvadesetak vrhunskih kulturnih programa.

Ove je godine će HNK Zadar izvesti predstavu “Ostavljam te”, Kazalište Marina Držića iz Dubrovnika gostovat će s predstavom “Bjegunke”, kazalište Komedija izvest će predstavu “Nije bila Peta, bila je Deveta”, Narodno pozorište Republike Srpske iz Banje Luke dolazi s predstavom “Mrešćenje šarana”, a predstavu “Zmaj” izvest će ansambl kazališta Kerempuh, karlovačko Gradsko kazalište Zorin dom gostuje s predstavom “Kaos iza kulisa”, dok će HNK Mostar premijerno izvesti predstavu “Hamlet u selu Mrduša Donja”.

Bit će izvedene i dvije operete, HNK Split gostovat će s operetom “Mala Floramye”, a Zagrebačko gradsko kazalište Komedija operetom “Kneginja čardaša”.

U okviru književnog programa Mostarskog proljeća planiran su druženja s književnicom Julijanom Matanović, akademicima Veselkom Koromanom i Zijadom Durakovićem te dječjim pjesnikom Šimom Ešićem.

Na programu je i klavirski recital Ivana Galića, zatim Likovna kolonija Krešimir Ledić te izložbe Matka Vekića i Emila Čolića Bobanovića.

Mostarsko proljeće 2017 zatvorit će Jacques Houdek i tamburaški orkestar Krunoslava Dražića koncertom starogradskih pjesama 24. svibnja. (www.hrvatiizvanrh.hr)

Program