Pjesnička manifestacija održava se ove godine u Zagrebu, Splitu i Lukovdolu, gdje će u ponedjeljak tradicionalno biti dodijeljene i nagrade – Goranov vijenac za cjelokupan pjesnički opus pjesnikinji Sonji Manojlović te Goran za mlade pjesnike Mateji Jurčević

Čitanjem stihova u zagrebačkom VIP clubu 18. ožujka navečer svečano je počela ovogodišnja pjesnička manifestacija 53. Goranovo proljeće.
Na otvaranju su svoje stihove pročitali ovogodišnja dobitnica Goranova vijenca za cjelokupan pjesnički opus Sonja Manojlović i dobitnica nagrade Goran za mlade pjesnike Mateja Jurčević. Uz hrvatske pjesnike nastupila je i rusofonska pjesnička skupina Orbita iz letonske prijestolnice Rige, a pjesnik Sergej Timofejev recitirao je svoje stihove.
Manifestacija “Goranovo proljeće” nastavlja se u subotu i nedjelju pjesničkim nastupima u splitskom Quasimodo clubu. “Goranovo proljeće” održava se ove godine između 18. i 21. ožujka u Zagrebu, Splitu i Lukovdolu, gdje će u ponedjeljak tradicionalno biti dodijeljene i nagrade – Goranov vijenac za cjelokupan pjesnički opus pjesnikinji Sonji Manojlović te Goran za mlade pjesnike Mateji Jurčević.
Sonja Manojlović, rođena je 1948. u Zagrebu. Autorica je niza pjesničkih i jedne prozne knjige te dobitnica domaćih i međunarodnih književnih nagrada. Široko je prevođena i uvršćivana u antologije. Mateja Jurčević rođena je 1995. u Vinkovcima. Studira komparativnu književnost i kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

U sklopu platforme za razmjenu mlađih europskih pjesnika “Versopolis” pjesničkoj manifestaciji “Goranovo proljeće” pridružit će se i Athena Farrokhzad iz Stockholma, jedna od najčitanijih i najprevođenijih autorica suvremenog skandinavskog pjesništva; poljska pjesnikinja Justyna Bargielska, talijanska autorica i fotografkinja Laura Accerboni, engleski pjesnik i urednik Adam Horovitz, te flamanska pjesnikinja Els Moors.
Od hrvatskih pjesnika nastupit će pjesnici različitih generacija, među kojima je i nekoliko dosadašnjih laureata Goranovog vijenca i mladih goranovaca: Delimir Rešicki, Dorta Jagić, Gordana Benić, Darko Šeparović, Miroslav Kirin i Alen Brlek.
(Hina)