Domaći i gostujući umjetnici i ansambli nastupit će na 19 lokacija u ukupno 52 izvedbe opernih, dramskih, plesnih predstava, koncerata, mjuzikala te izložbi. Osim brojnih gostovanja i repriznih naslova, bit će izvedene po jedna operna, dramska i baletna premijera

Premijerom opere ‘Samson i Dalila’ Camillea Saint-Saënsa, u izvedbi Opere Hrvatskog narodnog kazališta, u utorak, 14. srpnja na pozornici toga kazališta počelo je 61. Splitsko ljeto  , a uvod u otvaranje bio je program pod nazivom ‘Šušur prid Teatron’ u kojemu će nastupiti Glumački bend Splitskog ljeta te solisti Drame, Baleta i Opere splitskoga kazališta.
Od 14. srpnja do 14. kolovoza domaći i gostujući umjetnici i ansambli nastupit će na 19 lokacija u ukupno 52 izvedbe opernih, dramskih, plesnih predstava, koncerata, mjuzikala te izložbi. Osim brojnih gostovanja i repriznih naslova, bit će izvedene po jedna operna, dramska i baletna premijera.
Uz “Samsona i Dalilu” na operni festivalski naslovi su i “Aida” te “Ero s onoga svijeta”. Izvedbama “Samsona i Dalile” ravnat će maestro Ivo Lipanović, redatelj je Krešimir Dolenčić, a u naslovnim ulogama nastupit će prvakinja splitske Opere Terezia Kusanović i talijanski tenor Leonardo Caimi.
Dvjema izvedbama Verdijeve “Aide”, koja je premijerno izvedena prošle godine u režiji Dražena Siriščevića, ovoga će ljeta na Peristilu ravnati maestro Gianluca Martinenghi. Gotovčev “Ero s onoga svijeta”, najizvođenija i u svijetu najpoznatija hrvatska opera, ponovno će biti uprizorena na svom izvorištu, autentičnoj lokaciji kraj Česme u Vrlici.
U dramskom programu premijerno će biti izveden autorski projekt Olje Lozice “Nevidljivi grad”. Riječ je o kazališnom triptihu koji će pokušati ocrtati i rekonstruirati duh splitskog težačkog kvarta Lučac. Na Sustipanu će “Smij i suze starega Splita” nastaviti scenski život u svojoj već petoj festivalskoj sezoni.
Na festivalu će gostovati Glumačka družina Histrion s predstavom “Ne plaćamo, ne plaćamo”, Kazalište Moruzgva s predstavom “Mobitel”, Studentski teatar Lero iz Dubrovnika s “Vjerenicama”, Kazalište Planet Art i Teatar Exit izvest će predstavu “Plemena”, a Teatar Rugantino “ThisCasting”, dok Montažstroj i ZKM na Splitsko ljeto dolaze s predstavom “A gdje je revolucija, stoko?”.
U plesnom programu Festivala pod nazivom “Baletne večeri na Sustipanu” bit će izvedena premijera predstave “5 do 12” koju ugledni makedonski koreograf bogate međunarodne karijere Igor Kirov, postavlja s ansamblom Baleta HNK Split, a na sceni Multimedijalnog kulturnog centra gostovat će predstava “Istovremeno drugi” nastala u koprodukciji Emanata iz Ljubljane, pulskoga INK-a i ljubljanskog Cankarjeva doma. Omiljene predstave splitskog Baleta “Tramvaj zvan čežnja” i “Bolero i Carmen” s kazališne će pozornice preseliti na sustipansku.
Na Peristilu će biti izveden mjuzikl “Srce na sceni” Zbora i Dramske skupine udruge osoba s cerebralnom paralizom SRCE.
Kako ističu iz splitskoga HNK, koncertni festivalski program ove je godine bogat brojem, ali i kvalitetom planiranih izvedbi, kao i njihovom stilskom raznolikošću. Od gala-koncerta opernih arija u čast velikom tenoru Mariju del Monacu u povodu stote obljetnice njegova rođenja, preko nastupa najglasovitijeg svjetskog big-banda “Glenn Miller Orchestra”, do onih komornijih poput zajedničkog nastupa čelistice Kajane Pačko i gitariste Petrita Çekua, onog Ane Domančić i Vesne Podrug, vokalnog recitala Cynthije Hansell Bakić, ansambla Balkan Connection Brass i Zagrebačkih solista.
Bit će tu i stilskih iskoraka u gipsy jazz Rosenberg Jazz Trija, muzicirat će i Matija Dedić, ali i Mostar Sevdah Reunion, a gotovo kultni splitski blues band Otprilike ovako obilježit će obljetnicu koncertom na kojem će im gost biti muški zbor Brodosplit.
U sklopu likovnoga programa 61. Splitskog ljeta bit će priređene izložbe poput one nazvane “Flogiston” koja obuhvaća radove značajnih umjetnika sa svjetske i domaće suvremene likovne scene. Tu su i izložba slika, radova na papiru i grafika francuskoga umjetnika Gérarda Titus-Carmela, izložba najboljih hrvatskih novinskih fotografija pripremljena u suradnji sa splitskim Foto-klubom, stalnim partnerom Splitskog ljeta te izložba posvećena obljetnici tragičnih događaja u Hirošimi i Nagasakiju u Galeriji fotografije, najpopularnijem splitskom izložbenom prostoru. (Hina)