U svečanom mimohodu 51. Vinkovačkih jeseni će, kako se najavljuje, prodefilirati oko 8.000 članova hrvatskih folklornih skupina i KUD-ova

Pod velikim šatorom na Trgu Vinkovačkih jeseni svečano su otvorene Folklorne večeri, priredba kojom su započele i uvodne manifestacije ovogodišnjih 51. Vinkovačkih jeseni, jedne od najvećih tradicijskih priredbi u Hrvatskoj.
Na ovogodišnjim Folklornim večerima, koje traju od 9. do 14. rujna, nastupit će 59 KUD-ova i folklornih skupina s područja Vukovarsko-srijemske županije, a njihove će prezentacije tijekom pratiti ocjenjivački sud kojega čine etnologinja Ljubica Gligorević, glazbeni pedagog Zdenka Ivanković i voditelj folklornih skupina Aleksandar Nović. Folklorne skupine dužne su rekonstruirati neki od običaja mjesta iz kojega dolaze, ples i pjesmu koji su ih pratili te detaljno poznavati nošnju u kojoj nastupaju.
Ocjenjivački sud odlučit će o najboljim KUD-ovima, a onaj najbolji stječe pravo predstavljanja Vukovarsko-srijemske županije na Državnoj smotri izvornog hrvatskog folklora kao i na drugim folklornim manifestacijama diljem Hrvatske.
Na prvim ovogodišnjim Folklornim večerima nastupili su KUD-ovi iz Gradišta, Bošnjaka, Rokovaca-Andrijaševaca, Petrovaca, Soljana, Šiškovaca, Komletinaca, Štitara i Drenovaca. Prije svečanosti otvorenja Folklornih večeri nastupili su mladi folkloraši iz dječjeg ansambla Piatkowioki iz Poljske te tako postali prva skupna u povijesti Vinkovačkih jeseni koja je prikazala dio folklornoga nasljeđa nekog nehrvatskoga naroda.
51. Vinkovačke jeseni traju od 9. do 18. rujna, odvijaju se pod geslom Večer oproštajna, odnosno posvećene su momačkoj, oproštajnoj večeri, a visoki im je pokrovitelj predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.
Dječje vinkovačke jeseni, priredba utemeljena daleke 1970. godine, održat će se 10. i 11. rujna, a okupit će više od 50 folklornih skupina iz svih krajeva Hrvatske s preko 2.500 najmlađih njegovatelja tradicijske kulture.
Središnje manifestacije 51. Vinkovačkih jeseni održat će se od 16. do 18. rujna, a posljednjega dana održat će se i najreprezentativnija priredba kada će gradom u svečanom mimohodu, kako se najavljuje, prodefilirati oko 8.000 članova hrvatskih folklornih skupina i KUD-ova.
(HRT)