Vjernici svih konfesija, uz pratnju Gradske muzike , okupili su se pred Katedralom u očekivanju slavnih pohvala svecu zaštitniku grada, kojih je besprijekorno izgovorio ovogodišnji Mali admiral Pavo Mirka Vičevića. Potom je tradicionalno podignut svečev stijeg

Zajednička svetkovina Loda pred katedralom svetoga Tripuna, i blagdana svetoga Save pred crkvom Svetoga Nikole, tradicija su kotorskoga naroda od XIX. stoljeća, koja nikada nije bila prekinuta tijekom povijesti, i koja je obilježena i ovog, 27. siječnja u najljepšem gradiću Bokokotorskog zaljeva.
Vjernici svih konfesija, uz pratnju Gradske muzike , okupili su se pred Katedralom u očekivanju slavnih pohvala svecu zaštitniku grada, kojih je besprijekorno izgovorio ovogodišnji Mali admiral Pavo Mirka Vičevića. Potom je tradicionalno podignut svečev stijeg. Prvi evidentirani Mali admiral bio je Ivan Radoničić iz Dobrote, izabran 1904. godine. Po tradiciji, biraju se dječaci starosne dobi od 8 do 12 godina, obično iz obitelji s pomorskom tradicijom, bez obzira na vjersku pripadnost.
Lijepo vrijeme je pogodovalo obnovi ove tradicije pa je pjaca svetoga Tripuna bila puna vjernika i štovatelja, a osim kotorskog biskupa, Lodama je nazočio i veliki broj svećenika Kotorske biskupije.

Fotogalerija

PROGRAM

UTORAK , 27. 1. 2016.
U 12,00 sati LODE, govori Mali admiral Pavo Mirka Vičević iz Kotora.

UTORAK 2. 2. 2016.
U 18,00 sati – Mornari prenose relikvijarij do oltara u Katedrali. Večernja misa i kađenje moći. Mornari drže stražu pored moći.

SRIJEDA, 3. 2. 2016. TRIPUNDAN
Sveta misa u 10 i 18 sati. Mornari – kopljanici, drže počasnu stražu pored moći.

NEDJELJA, 7. 2. 2016. VANJSKA SVEČANOST – PROCESIJA
U 08,30 – Okupljanje mornara u Domu Bokeljske mornarice-Kotor, Pjaca od kina
U 09,20 – Odred podružnice Kotor, s Gradskom muzikom Kotor, ispred Glavnih gradskih vrata dočekuje odred mornara podružnica Tivat i Herceg Novi, kao i Gradsku muziku Tivat.
U 9,40 – Ispred Doma Bokeljske mornarice, formira se Glavni odred Bokeljske mornarice, koji s gradskim muzikama Kotora i Tivta prolazi ulicama grada do Trga sv. Tripuna.
U 9,50 – Raport Admiralu Bokeljske mornarice ispred Katedrale i pozdravni plotun.
U 10,00 Na trgu ispred katedrale-bazilike Mornarica pleše kolo u čast Sv. Tripuna
U 10,30 – Svečana pontifikalna misa, koju predslavi mons. Antun Škvorčević, biskup požeški

Poslije svete mise svečana procesija ulicama grada.
(Radio DUX)