Škola je okupila 130 polaznika koji dolaze iz Australije, BiH, Mađarske, Njemačke, Rumunjske, Sjedinjenih Američkih Država, Srbije (Vojvodine), Švicarske i cijele Hrvatske

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika u nedjelju, 3. siječnja započela je tradicionalna Zimska škola hrvatskoga folklora. Program se ovoga puta, nakon dugog niza godina, ponovno održava u kontinentalnoj Hrvatskoj, točnije u Hotelu „Podravina“ u Koprivnici, a veliku potporu organizaciji Škole pružio je Grad Koprivnica.
Ove će se zime učiti folklorni plesovi, narodne nošnje, pjesme i glazbala hrvatskoga PANONSKOGA PODRUČJA, odnosno plesovi Turopolja, Moslavine, Posavine, Bilogore, područja Slatine, Donjeg Miholjca, Orahovice, Našica, Nove Gradiške i Požeške kotline, Valpovštine, Brodskog Posavlja, Đakovštine, područja Županje i Vinkovaca te Srijema. Predavat će se i plesovi Hrvata koji žive u Vojvodini (Srbija), Mađarskoj i Bosanskoj Posavini u BiH. Po prvi puta će se svojim seminarskim radom pod nazivom „Plesovi zapadne Slavonije“ predstaviti i Katica Tomac, dugogodišnja polaznica škole folklora i voditeljica FA „Ivančice“ iz Kutine.
Ova škola namijenjena je obrazovanju voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških skupina, a postoji od 1963. godine. Osnivač Škole i autor njezina programa bio je uvaženi hrvatski etnolog i etnokoreolog dr. Ivan Ivančan. Predavanja polaznicima će održati hrvatski folklorni i glazbeni stručnjaci: Andrija Ivančan, Slavica Moslavac, Miroslav Šilić, Nenad Sudar, Ratko Poznić, Mišo Šarošac, Goran Knežević, Kristina Benko Markovica, Katarina Medarić, Tibor Bün, maestro Siniša Leopold i Vjekoslav Martinić. Glazbeni korepetitori će biti Lana Moslavac i Antun Kottek. Polaznici su mogli odabrati jednu od tri ponuđene grupe predavanja: folklorni ples, sviranje tambura ili hrvatskih tradicijskih glazbala.
Za sudjelovanje u Zimskoj školi folklora prijavljen je uistinu veliki broj polaznika, njih čak 130, a dolaze iz Australije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Njemačke, Rumunjske, Sjedinjenih Američkih Država, Srbije (Vojvodine), Švicarske i cijele Republike Hrvatske. Posebno zanimanje za sudjelovanje iskazali su članovi folklornih i tamburaških društava koja pripadaju Zajednici kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko –križevačke županije.
Svečana završnu priredba u kojoj će nastupiti svi polaznici Škole folklora održat će se u utorak, 12. siječnja 2016. godine u večernjim satima na pozornici dvorane „Domoljub“ u Koprivnici.

Tekst: Srebrenka Šeravić