Ann Lebar iz Sjedinjenih Američkih Država vjeruje da će joj stečena znanja na Školi pomoći u daljnjem radu grupe koju vodi u Milwaukeeju

Prvi dani nove godine u Koprivnici se provode uz pjesmu, svirku i ples. Počela je Zimska škola hrvatskoga folklora. Namijenjena je obrazovanju voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških skupina. Privukla je više od stotinu iseljenih Hrvata s gotovo svih kontinenata.

Na prvom jutarnjem treningu 3. siječnja su se okupili plesači – čuvari tradicijskih plesova sa svih strana. Mnogi od njih na Zimskoj su školi hrvatskoga folklora već bili prijašnjih godina. Jedna od njih je i Ann Lebar iz Sjedinjenih Američkih Država koja vjeruje da će joj stečena znanja pomoći u daljnjem radu grupe koju vodi u Milwaukeeju.

Sudionici škole uče o plesovima i napjevima iz dinarskoga područja – jednog od četiriju na koja je podijeljena Lijepa Naša. ‘Hrvatska škola folklora paralelno ima i školu tambure i školu starih tradicijskih glazbala. Ovdje se osim praktičkih znanja usvajaju i teorijska znanja, od scenske primjene folklora, metodici rada osnovama koreografije.’, objašnjava voditelj Andrija Ivančan. Škola folklora neprekidno se održava od 1963. godine. Pokrenuo ju je naš poznati etnolog i etnokoreolog, dr. Ivan Ivančan. Organizira je Hrvatska matica iseljenika, kojoj je zadaća upravo i na taj način zbližiti iseljene Hrvate.
(HRT)

VIDEO 

Medijski odjeci