Značaj projekta prepoznalo je više od 90 polaznika iz Hrvatske i svijeta, pa su se uključili folkloraši iz Njemačke, Austrije, Češke, Srbije (Vojvodina), Australije, Novog Zelanda, Sjedinjenih Američkih Država te Norveške 

Škola hrvatskog folklora, dugogodišnji projekt Hrvatske matice iseljenika počinje 2. kolovoza, i održava se deset dana u Omladinskom hostelu Zadar HFS u Boriku.

Škola hrvatskoga folklora namijenjena je ponajprije obrazovanju voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških sastava u hrvatskom iseljeništvu i među pripadnicima hrvatskih zajednica koje žive u susjednim zemljama, ali okuplja sve ljubitelje hrvatskoga folklora iz cijeloga svijeta.

Današnji programski stručni voditelj Andrija Ivančan u program ŠHF-a ugradio je suvremene trendove plesne edukacije i sve elemente za školovanje voditelja folklornih i tamburaških skupina te je njeno pohađanje i polaganje ispita jedan od kriterija za stjecanje statusa u Hrvatskom društvu folklornih koreografa i voditelja.

Ovoga će se ljeta učiti plesovi, nošnje, pjesme i glazbala hrvatskoga alpskog područja koje uključuje sjeverozapadnu Hrvatsku, a polaznici će upoznati i plesove gradišćanskih Hrvata.

Osim programskog stručnog voditelja Andrije Ivančana, umjetničkog ravnatelja našeg nacionalnog ansambla pjesama i plesova Hrvatske „Lado“, Odjel tambura vodi Tibor Bun, a Odjel tradicijskih glazbala glazbeni pedagog Vjekoslav Martinić.

Uz voditelje, predavanja i vježbe održavaju i istaknuti folklorni voditelji i koreografi: NerinaŠtajner iz Pule, Miro Kirinčić iz Karlovca, Senka Jurina iz Zaboka, Štefan Novak iz Austrije, prof. dr. sc. Goran Oreb sa Sveučilišta u Zagrebu, mag. art. Bojan Pogrmilović iz Zagreba, Katarina Horvatović iz Zagreba, Iva Cvetko iz Zagreba, te glazbeni korepetitor Antun Kottek iz Zagreba te gost-predavač Siniša Leopold, hrvatski skladatelj, glazbeni pedagog i dirigent.

Značaj projekta prepoznalo je više od 90 polaznika iz Hrvatske i svijeta, pa su se uključili folkloraši iz Njemačke, Austrije, Češke, Srbije (Vojvodina), Australije, Novog Zelanda, Sjedinjenih Američkih Država te Norveške.

Svečani završni koncert polaznika ŠHF-a održat će se u petak, 11. kolovoza u 21,00 sat na terasi OH Zadar u Boriku.

Tekst: Snježana Jurišić